Scandalul "Cap de porc", un nou episod. Producător TVR lăsat fără emisiune: "Probabil s-a răzbunat"

Am pierdut un job şi aşa nesigur dar am câştigat sentimentul demnităţii şi al respectului de sine, transmite Septimiu Sărăţeanu, după ce pe fundalul scandalului "Cap de Porc" a fost lăsat fără emisiune la TVR.
Septimiu Sărăţeanu
Septimiu Sărăţeanu (Facebook)

Producătorul emisiunii 1 Matinal difuzată de TVR, Septimiu Sărăţeanu, îşi anunţă despărţirea de televiziunea publică, o televiziune zguduită puternic acum de scandalul 'cap de porc"/Doina Gradea.

Într-o lungă postare pe Facebook, Septimiu Sărăţeanu dezvăluie că de-a lungul timpului, şefa sa, Doina Gradea a adoptat faţă de el acelaşi tip de atitudine agresivă probată şi în recentele înregistrări ieşite în spaţiul public şi opinează că, pentru că a avut curajul să îi dea replica şi să arate că "împăratul e gol ", probabil aceasta s-a răzbunat. Sărăţeanu mai susţine că recent i s-a reproşat inclusiv că este anti-PSD şi dezvăluie că i-a pus la dispoziţie lui Dragoş Pătraru mesaje pe WhatsApp primite de la Gradea.

Redăm postarea lui Sărăţeanu:

"Pentru mine ziua de 30 iunie va fi ultima în care voi mai fi "înregimentat" la TVR. Orice s-ar întâmpla după această dată nu voi mai rămâne acolo, într-o atmosferă viciată, aproape irespirabilă provocată şi întreţinută de actuala conducere. Mulţi m-au întrebat ce am câştigat după ce am afirmat lucruri. Am pierdut un job şi aşa nesigur dar am câştigat sentimentul demnităţii şi al respectului de sine. Cine m-a pus să o fac? Conştiinţa!

Eu nu mă mai văd capabil să lucrez cu oameni care au asemenea comportament şi îşi tratează colegii drept negri pe plantaţie. Imediat după postarea de pe Facebook referitoare la scandalul "cap de porc" m-a sunat Doina Gradea, probabil să mă "dojenească" sau să mă "ia la întrebări". Nu i-am răspuns. Nu am vrut să-i răspund şi m-am simţit cumplit de bine.

De ce nu am ales tăcerea pentru că vreau să mă mai pot uita în oglindă şi să nu-mi fie ruşine de meseria pe care mi-am ales-o acum 27 de ani.

I-am încredinţat lui Dragoş Pătraru câteva mostre de mesaje de pe what's up pe care Doina Gradea mi le trimitea sistematic. E tributară unor vechi reflexe pe care le avea în PRO TV şi care acolo puteau părea normale prin natura business-ului şi performanţei acestuia. Şi în TVR ar trebui să fie normale dacă ar exista criterii de performanţă şi evaluări pe criterii profesionale şi nu pe subiectivisme.

Am fost anunţat că nu voi mai produce 1 Matinal format pe care l-am creat şi implementat pentru că:

- nu există chimie între prezentatori (prezentatorii mi-au fost "serviţi", iar disfuncţionalităţile dintre ei le-am semnalat eu de nenumărate ori)
- formatul nu performează (după plecarea mea se lucrează pe acelaşi format "prost" iar producător e un tip simpatic, ieşit din sistem de vreo 7 ani dar remarcabil ca prezentator de gale Local Kombat)
- pentru că au venit invitaţi într-o emisiune cei care au făcut aplicaţia airhelp care te ajută să-ţi recuperezi banii de pe curse defectuoase sau neefectuate cu avionul.

Toate astea mi le-a comunicat o distinsă doamnă ce îndeplineşte funcţia de producător general, dar pe care din motive medicale (ale ei, bineînţeles) nu-mi amintesc să o fi văzut la serviciu în decurs de un an de mai mult de 4,5 ori.

Doina Gradea nu a avut curajul să-mi spună ceva în faţă, ci doar să-şi folosească "ostaşii" credincioşi şi fideli partizani pentru a mă îndepărta, pentru că am înfruntat-o în mai multe şedinţe legate de 1 Matinal.

Nu numai că nu a fost capabilă să asculte explicaţii şi propuneri, ci mai mult a adoptat acelaşi tip de atitudine agresivă probată şi în recentele înregistrări.

Pentru că am avut curajul să îi dau replică şi să arăt că "împăratul e gol" probabil s-a răzbunat.

Totul a culminat în plină şedinţă cu acuzaţia că sunt anti-PSD pentru că am difuzat o ştire de la întâlnirea premierului Dăncilă cu Jean Claude Junker în care reprezentantul României a avut o prestaţie inconsistentă şi chiar jenantă. Vizita de la Bruxelles fusese analizată şi de Cristian Pantazi pe atunci la Hotnews în completarea aceluiaşi subiect. Ştirea ca atare a intrat la Ora de Ştiri iar la 1 Matinal a rămas nemodificată. Pentru că i-am spus DG că "ce a intrat pe post pentru mine e validat" am avut repercusiuni.

Nu-mi pare rău de nimic, ci doar de oamenii cu care am lucrat şi care sunt nevoiţi să stea încă "în lanţ". Eu am decis să rup lanţul, să spun ceea ce gândesc, să-mi pot exprima ideile fără frica de a mai păţi ceva la serviciu.

Eu nu mi-am şters contul de Facebook aşa cum mi s-a sugerat, eu nu îmi ascund opiniile, am destul de multă experienţă să gândesc şi să muncesc liber. Nu fac politică, fac doar jurnalism. Atât cât se mai poate numi jurnalism.

E important că oameni din TVR au început să vorbească şi tăcerea nu mai ajută pe nimeni. Nici măcar căluşul în gură nu se mai poate pune oricui", scrie Sărăţeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură