Scandalul paşaportului brazilian al lui Kim Jong-un se amplifică

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Dictatorul nord-coreea Kim Jong-un a folosit un paşaport brazilian pentru a ieşi din Coreea de Nord împreună cu răposatul său tată, Kim Jong-il, a susţinut Reuters, citând surse anonime din sectorul securităţii.

Un ofiţer de securitate occidental, care a preferat să rămână anonim, a clarificat faptele, oferind fotocopii ale documentelor false ce aparţin celor doi dictatori.

De asemenea, alte patru surse din domeniul securităţii din vestul Europei au confirmat că cele două paşapoarte braziliene – care au fost emise pe numele Josef Pwang şi Ijong Tchoi – au fost folosite pentru a solicita vize în cel puţin două ţări occidentale.

"Cei doi dictatori au folosit paşapoartele braziliene, care conţin fotografiile acestora, pentru a încerca să obţină vize de la ambasade străine. Acest lucru demonstrează dorinţa acestora de a călători şi indică eforturile familiei conducătoare nord-coreene de a construi o posibilă rută de scăpare”, a afirmat una dintre surse pentru Reuters, adăugând că fostul dictator Kim Jong-il a obţinut documentele sub un pretext fals.

Deşi tehnologia de recunoaştere facială a confirmat că cei doi dictatori Kim erau în fotografiile folosite pentru paşapoartele braziliene, ambasada nord-coreeană din Brazilia a refuzat să comenteze.

Între timp, o sursă a securităţii braziliene, care a dorit de asemenea să rămână anonimă, a afirmat că cele două documente au fost legitime când au fost trimise în alb pentru a fi emise de consulate.

Potrivit sursei, este posibil ca paşapoartele false să fi fost folosite pentru călătorii în Brazilia, Japonia şi Hong Kong.

De asemenea, publicaţia niponă Yomiuri Shimbun a raportat în 2011 că dictatorul Kim Jong-un a vizitat Tokyo când era copil, în 1991, folosind un paşaport brazilian, înainte de a fi emise cele două paşapoarte braziliene în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe