Scenariul georgian repetat în Moldova: Rusia va simplifica obţinerea cetăţeniei FR de către locuitorii Transnistriei

Cu toate că o mare parte a locuitorilor din stânga Nistrului se declară români, Rusia ţine să simplifice şi mai mult modalitatea de obţinere a cetăţeniei ruse pentru oamenii din regiune, trecând şi peste faptul că aceştia deţin cetăţenia R. Moldova.
Paşaport al Federaţiei Ruse
Paşaport al Federaţiei Ruse (fort-russ.com)

La cererea preşedintelui rus, Vladimir Putin, Moscova a început să se ocupe de simplificarea procedurii de eliberare a cetăţeniei Federaţiei Ruse pentru cetăţenii regiunii transnistrene, a afirmat senatorul rus Konstantin Kosaciov în cadrul unei întrevederi cu pretinsul preşedinte al legislativului regional de la Tiraspol, Aleksandr Şcerba, notează Radio Chişinău.

Unul din subiectele actuale importante ale republicii moldoveneşti nistrene (rmn) ar fi, în opinia lui Kosaciov posibilitatea simplificării procedurii de obţinere a cetăţeniei ruseşti pentru cetăţenii din Transnistria. „Înţelegem importanţa creării pentru oameni a condiţiilor minime de birocratizare a acestui proces, făcându-l cât mai comod pentru persoanele care îşi asumă această decizie. În prezent muncim foarte mult pe acest subiect, la solicitarea directă a preşedintelui Federaţiei Ruse”, a declarat demnitarul rus, manifestându-şi speranţa ca în cel mai apropiat timp să se înainteze rapid în acest sens.

Un asemenea scenariu a fost folosit de Moscova în primăvara lui 2008, când, după summitul NATO de la Bucureşti, Rusia a început să împartă în regim de urgenţă (două săptămâni) paşapoarte ruseşti pentru rezidenţii Osetiei de Sud. Urmarea a fost că Moscova a putut interveni în Osetia după bunul plac, prevalându-se de legislaţia conform căreia Rusia are obligaţia de a proteja cetăţeni ruşi indiferent de statul în care locuiesc.

De menţionat ar fi faptul că pe teritoriul transnistrean locuiesc deja, potrivit lui Aleksandr Şcerba, 213 mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dar, întrucât numărul total al locuitorilor din Transnistria depăşeşte jumătate de milion, „avem încă multe sarcini de rezolvat în acest sens”, a adăugat şeful aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol.

În contextul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi a câştigului obţinut de pro-rusul Dodon, senatorul rus Kosaciov a specificat că îşi pune mari speranţe în noul preşedinte moldovean care ar putea accelera procesul reglementării conflictului transnistrean. „Teren pentru optimism oferă, în orice caz, prima întâlnire dintre Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Bender. Din câte am înţeles eu, s-a ajuns la anumite înţelegeri”, a subliniat demnitarul Kremlinului.

Potrivit sursei citate, legislaţia rusă nu permite dubla cetăţenie. Totuşi, acest lucru nu împiedică autorităţile de la Moscova să acorde cetăţenie rusă aşa-zişilor conaţionali din statele post-sovietice, care susţin politica revizionistă a Kremlinului. O bună parte a locuitorilor din Transnistria, numărul cărora este însă greu de confirmat prin statistici oficiale, deţin atât cetăţenia Republicii Moldova, cât şi pe cea a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene.