Scene de coşmar în China. SUA avertizează călătorii. OMS cere graniţe deschise şi călătorii în China

Poliţia trage în oameni şi îi baricadează în casă, oraşele sunt goale.
Cozi la spitale, Anhui, China
Cozi la spitale, Anhui, China

Vineri, pe măsură ce coronavirusul se răspândeşte în tot mai multe ţări, devine evident războiul dus la vârful organizaţiilor internaţionale care ar fi trebuit să asigure sănătatea oamenilor.

  • Italia a declarat situaţie de urgenţă, după o şedinţă a cabinetului, în lumina descoperirii a doi pacienţi îmbolnăviţi cu virusul Wuhan.
  • Rusia a declarat şi ea primul caz de îmbolnăvire, tot vineri, după ce joi a închis graniţa cu China, pe o lungime considerabilă.
  • Marea Britanie a declarat şi ea prima infecţie cu coronavirus, urmată de un al doilea caz.
  • Agenţia americană care se ocupă de sănătatea publică în cazul epidemiilor, CDC, a cerut cetăţenilor americani să nu viziteze China.
  • O evoluţie dramatică este cea a piloţilor americani, care cer ca zborurile către China să fie suspendate.

Între timp, din Asia veştile sunt tot mai proaste.

Singapore a impus cele mai dure măsuri de până acum, interzicând intrarea tuturor vizitatorilor din China, precum şi a celor care au efectuat recent călătorii în China. Interdicţia este impusă asupra celor care au fost în China în ultimele 14 zile şi nu se aplică locuitorilor oraşului Hong Kong. Oraşul a raportat 13 cazuri de îmbolnăvire, toate fiind persoane care provin din oraşul Wuhan. Autorităţile au dat dovadă de transparenţă atrăgând atenţia că economia oraşului va avea de suferit.

În China s-au înregistrat cazuri de oameni împuşcaţi pe stradă de poliţie pentru că proveneau din Wuhan şi nu s-au conformat ordinelor Poliţiei care urmărea să-i aducă înapoi.

Incinerare în secret

Surse Epoch Times au descris centre de incinerare în oraşul Wuhan care procesează cadavre având pe certificatul de deces "pneumonie".

Centrul de incinerare Hankou din strada Tianyang, centrul de dezvoltare economică Linkonggang, districtul Huanghua este desemnat de guvernul municipal Wuhan să ardă morţii de pneumonie. Instituţia este publică şi aparţine de Biroul de Afaceri Civile al oraşului, având, conform site-ului, 20 de vehicule funerare şi 14 cuptoare de cremare.

Publicaţia "Duan Media", din Hong Kong, a transmis în articolul numit "Morţi pe liste" despre cazul unei bătrâne pe nume Liu Rong, care a fost trimisă într-un salon de izolare şi a murit după câteva ore. Soţul său a plecat acasă să se odihnească câteva ore, dar a fost sunat de spital şi trimis la centrul de cremare Hankou pentru ceremonie.

Potrivit "Duan Media", cele 14 cuptoare de la centrul Hankou funcţionează non-stop procesând cadavre care sosesc de la spitale.

Şeful unui serviciu funerar din Wuhan a declarat pentru Epoch Times că instrucţiunile autorităţilor sunt ca toate cazurile de moarte cauzată de pneumonie să fie trimise la Hankou, şi că autorităţile au pus la dispoziţie vehicule speciale care transportă cadavrele.

New Zealand Herald a publicat un atricol care susţine că autorităţile chineze au recurs la incinerarea cadavrelor în secret. Publicaţia Initium în limba chineză a intervievat oameni care lucrează la centrele locale de cremare din Wuhan, care au spus că, de obicei, cadavrele sunt trimise direct de la spitale, fără a fi identificate în mod corespunzător şi fără să apară în evidenţa oficială.

Corespondentul DW News din Asia de Est, William Yang, a citat un raport al Initium, care a relatat că unele crematorii din Wuhan, epicentrul virusului mortal, primesc direct cadavrele de la spitale, fără identificare.

Procedura este frecventă în China, unde dizidenţii sunt deseori răpiţi de pe stradă de către agenţii de securitate, ajungând în centre de detenţie, unde sunt supuşi torturilor. În multe cazuri, dacă în urma torturilor victimele mor, sunt incinerate în secret fără acte.

Joi seară, peste 100.000 de chinezi erau puşi sub observaţie, fiind suspecţi de îmbolnăvire.

Noi mărturii arată că lucrurile au devenit atât de severe în Wuhan, încât oficialii blochează locuitorii în apartamentele lor, şi chiar blocuri întregi de apartamente sunt închise, cu oameni înăuntru.

Există relatări despre cazuri neobişnuite care apar în spitalele chineze, ridicând îngrijorări despre eventuale mutaţii genetice sau transformări ale virusului - care au fost ba raportate de autorităţile chineze, ba negate în Occident.

Joi, în Tianjin a fost înregistrat un caz cu simptome severe care nu a putut fi confirmat decât după patru teste.

Potrivit relatărilor mass-mediei chineze, informaţiile publicate de centrele de control şi prevenire a bolilor din Tianjin pe 30 ianuarie au arătat că al 28-lea pacient diagnosticat la Tianjin a fost trimis la spital pentru testare după ce a avut simptome de febră pe 19 ianuarie, dar teste au fost efectuate de două ori pe 25 ianuarie. Rezultatul testelor a fost negativ, dar pacientul a avut din nou febră pe 27 ianuarie, iar testul a fost efectuat din nou a doua zi (28). Rezultatul a fost tot negativ. Virusul nu a ieşit la teste decât după al patrulea test din 30 ianuarie şi a fost diagnosticat ca un tip nou de infecţie cu coronavirus.

De asemenea, se înmulţesc cazurile asimptomatice, în care persoane contaminate transmit virusul masiv către rude. Un studiu publicat de New England Journal of Medicine (NEJM) arată că această transmitere de la om la om era evidentă din primele etape ale epidemiei, în ciuda declaraţiilor oficialilor chinezi.

Acest lucru este problematic atât pentru China care poate fi acuzată de ascunderea adevărului în ceea ce priveşte gravitatea epidemiei, cât şi pentru OMS - care acţionează contrar statutului organizaţiei.