Schäuble critică politicile controversate ale BCE în privinţa monedei euro

În comentarii menite să îl critice pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, ministrul german de Finanţe a cerut băncii centrale să schimbe politicile care afectează deponenţii şi gospodăriile din Germania.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble (Thomas Lohnes/Getty Images for VDZ)

În interviuri publicate săptămâna aceasta, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a urmărit să facă presiuni asupra Bancii Centrale Europene pentru ca aceasta să îşi anuleze controversatul program de printare de bani în 2017 şi să crească ratele dobânzii.

Mişcarea va clarifica din nou relaţiile dintre cele două, care au ajuns la un nivel scăzut record anul trecut în mijlocul nemulţumirilor publice faţă de politicile monetare.

Schäuble a declarat ziarului Sueddeutsche Zeitung: „Banca Centrală Europeană va avea sarcina dificilă de a scăpa de politica monetară ultra-expansionistă”.

„Ar fi corect dacă BCE ar îndrăzni să scape de ea anul acesta.”

Intervenţiile anterioare, din 2016, ale ministrului german, l-au determinat pe Draghi să declare: „Avem un mandat pentru a urmări o stabilitate a preţurilor pentru întreaga zonă euro şi nu doar pentru Germania.

„Noi ne supunem legii, politicienii nu, deoarece noi suntem independenţi după cum menţionează legea”.

Aşa numita „relaxare cantitativă” şi ratele negative ale dobânzii implementate de BCE au ajutat la alimentarea inflaţiei în zona euro, iar costul de trai a crescut la cel mai înalt nivel al său din ultimii patru ani, în decembrie 2016.

Schäuble pare să fie alarmat de previziunile că inflaţia ar putea ajunge la 3% în Germania anul acesta, lucru care ar alimenta şi mai mult valul de critici şi presiunile împotriva partidului de guvernare al cancelarului Angela Merkel înaintea alegerilor naţionale.

În comentarii separate, ministrul german de Finanţe a declarat săptămâna aceasta revistei The European: „O normalizare a ratei inflaţiei este de asemenea de dorit pentru a ieşi treptat din [actuala] ‘politică monetară neobişnuită’”.

El a adăugat: „Aş prefera mai mult ca ratele dobânzii să nu fie atât de scăzute”.

Anterior, ministrul german a afirmat că ratele scăzute ale dobânzii afectează deponenţii germani şi ajută la furnizarea de suport pentru partidele politice anti-UE.

BCE speră că politicile sale vor declanşa o creştere în economiile problematice, precum Franţa, Italia şi Spania.

Dar, Schäuble pare să fie exasperat că Germania este trasă înapoi de politici ce vizează diferite state membre.

El a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung: „Problema este slăbiciunea altor ţări, şi nu tăria Germaniei”.

Distanţa majoră în ceea ce priveşte performanţa economiilor din zona euro rămâne o dilemă continuă pentru BCE.

În decembrie 2016, BCE a anunţat că va continua să injecteze miliarde de euro în zona euro până la finalul acestui an – programul de printare de bani ar fi trebuit să se încheie în luna martie.

Dar consemnările unei întâlniri recente au arătat că, în privinţa extinderii relaxării cantitative, Consiliul de Guvernare al UE este divizat, iar opozanţii şi-au manifestat deschis nemulţumirile lor.

Probabil că unul dintre membrii care s-au opus măsurii a fost preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, care şi-a exprimat în mod public temerile privind politicile BCE.