Scheletul unui pui de dinozaur descoperit în Canada

Schelet pui de Maiasaur din Muzeul Roial Ontario, Toronto
Schelet pui de Maiasaur din Muzeul Roial Ontario, Toronto (http://commons.wikimedia.org/ Autor: Keith Schengili-Roberts)

În Canada a fost dezgropat scheletul intact al unui mic pui de dinozaur.

Se presupune că acum aproximativ 70 de milioane de ani, acesta avea doar 3 ani şi 1,5 metri lungime atunci când s-a rătăcit şi a ajuns într-un râu lângă Alberta, Canada, unde s-a înecat. S-a păstrat atât de bine încât o parte din piele s-a imprimat pe zona de piatră din jurul lui.

Această fosilă aparţine unui grup de dinozauri erbivori cu coarne numiţi Ceratopside, fiind cel mai mic schelet întreg găsit vreodată. Această specie de dinozauri include legendarii Triceratops.

Să găseşti un pui de dinozaur intact este un eveniment.

“Doar cei mari se păstrează mai bine: nu sunt mâncaţi, nu sunt distruşi de alte animale,” afirmă coautorul studiului, Philip Currie, un paleobiolog din cadrul Universităţii din Alberta. “Întotdeauna speri că vei găsi ceva de dimensiuni reduse şi că se va nimeri să fie un dinozaur.”

Paleontologii au mai dezgropat în trecut câteva oase individuale de la specimene mai mici din rasa Ceratopside, dar niciodată un schelet tânăr intact. Astfel de oase nu sunt foarte folositoare pentru ca oamenii de ştiinţă nu reuşesc să-şi dea seama cum se transformau în fiecare etapă din viaţa animalului, afirmă Currie.

Echipa de cercetători se afla în “Dinosaur Provincial Park” din Alberta, când Currie a dat peste ceea ce părea să fie o carapace de ţestoasă ce ieşea din pământ. Inspectând carapacea, a descoperit zona osoasă decorativă, ce înconjoară partea din spate a capului, specifică speciei Ceratopside.

Continuând săpăturile, au găsit scheletul fosilizat al unui mic dinozaur identificat ca fiind “Chasmosaurus belli”, o specie comună pentru acea zonă.

În mod uimitor, aproape tot scheletul era intact, deşi în trecut, membrele din faţă s-au pierdut căzând într-o deschizătură de sub acesta. Fosila era atât de bine păstrată încât modelul pielii era imprimat în roca de sub acesta.

Bazându-se pe dimensiunea sa, echipa a estimat că dinozaurul avea aproximativ 3 ani când a murit. Ca şi oamenii, dinozaurii ajungeau la maturitate în aproximativ 20 de ani, moment în care aveau un craniu de 2 metri lungime şi cântăreau3 până la 4 tone.

Fosila a fost găsită în sedimente specifice zonei, cu multă apă, nu avea nicio urmă de muşcături sau de rănire, conducând la concluzia că, cel mai probabil, puiul s-a înecat.

Apoi, puiul de dinozaur a fost îngropat de sedimente şi a rămas neatins timp de milioane de ani.

Echipa a înţeles că puii de Chasmosaur arată diferit de adulţi dar proporţiile membrelor nu se schimbă în timp ce se dezvoltă. Prădătorii precum Tyrannosaurus rex au membre disproporţionate când sunt în stadiul de pui, probabil datorită faptului că trebuiau să ţină pasul cu adulţii din grup.

“În cadrul speciei Chasmosaur, proporţiile sunt identice, ceea ce înseamnă că adulţii nu se mişcau, aproape niciodată, repede. Pentru aceste animale nu era o prioritate să alerge pentru a ţine pasul cu adulţii” spune Currie.