Schimb de focuri între israelieni şi palestinieni la graniţa Fâşiei Gaza. Armistiţiu periclitat

Forţele israeliene şi militanţii palestinieni au schimbat tiruri de mortiere, iar Israelul a lansat raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza. Nu au fost raportaţi răniţi în timpul schimbului de focuri, care periclitează acordul de încetare a focului încheiat acum doi ani.
Soldaţii israelieni patrulează în apropiere de centrul Fâşiei Gaza, 13 aprilie 2016.
Soldaţii israelieni patrulează în apropiere de centrul Fâşiei Gaza, 13 aprilie 2016. (Captură Foto)

Un schimb de salve de mortiere şi mai multe lovituri aeriene au avut loc, miercuri, de-a lungul graniţei israeliene cu Fâşia Gaza, după aproape doi ani de încetare a ostilităţilor.

Loviturile aeriene israeliene au vizat aeroportul internaţional din Gaza şi fermele din apropierea oraşului sudic Rafah, conform Ministerului de Interne, condus de Hamas.

Israelul susţine că a lovit cinci zone unde îşi desfăşoară activitatea Hamas, dar nicio parte nu a anunţat că au fost răniţi. Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene a susţinut că acestea vor continua să protejeze civilii în faţa “tuturor ameninţărilor teroriste venite din partea Hamas”.

Recentele lovituri aeriene au avut loc la o zi după alte schimburi de focuri între cele două tabere, tancurile israeliene bombardând enclava palestiniană pe motivul că atacul a fost un răspuns la tirul de mortiere dinspre Gaza.

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassem, a susţinut că este pregătită să răspundă loviturilor Israelului.

“Nu vom permite să continue acestă agresiune şi inamicul ar trebui să nu invoce niciun motiv şi să plece din Fâşie imediat”, a susţinut grupul într-o declaraţie.

Coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nickolai Mladenov, a susţinut că este “îngrijorat” de amplificarea tensiunilor de miercuri.

Premierul palestinian Rami Hamdallah a declarat că “este important ca pacea să fie menţinută în vederea asigurării siguranţei şi securităţii israelienilor şi palestinienilor”.

Nu este clar ce anume a determinat Hamasul să lanseze atacul său iniţial transfrontalier.

Conform unui raport, Hamas a răspuns la prezenţa Forţelor de Apărare Israeliene care căutau tuneluri săpate de palestinieni. Israelul a acuzat Hamasul de construirea unor tuneluri pe sub graniţă pentru a ataca Israelul. Forţele israeliene au declarat că se aflau în căutarea unor astfel de tuneluri când au fost atacate.

Teama existenţei unor astfel de tuneluri aparent a forţat Israelul să atace Gaza în 2014. Conflictul, care a durat 50 de zile, s-a soldat cu moartea a 2.251 de palestinieni, majoritatea civili, şi a 73 de israelieni, inclusiv 67 de soldaţi, conform ONU.

Mai mult, conform unui alt raport, premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit în zonă pentru o vizită şi a lăudat succesul acordului de încetare a focului vechi de aproape 2 ani.