"Schimbarea începe cu noi". Ecologizare în Parcul Văcăreşti, din dragoste şi respect pentru natură

Dorinţa de a trăi într-un mediu mai curat, mai nepoluat, i-a determinat pe numeroşi români să iasă din case de Ziua Internaţională a Pământului, pentru a da o mână de ajutor la ecologizarea Parcului Natural Văcăreşti.
Stamate Liviu la actiunea de ecologizare in zona Deltei Vacaresti
Stamate Liviu la actiunea de ecologizare in zona Deltei Vacaresti (Mihut Savu/ Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Mobilizaţi de Liviu Stamate, "simplu cetăţean", aşa cum se prezintă, iubitorii de natură au venit, cu mic cu mare, să strângă gunoaiele din Parcul Natural Văcăreşti, o adevărată oază de frumuseţe în inima Capitalei, casă a numeroase specii de păsări şi animale.

"Sunt simplu cetăţean, nu fac parte din nicio asociaţie, din niciun ONG. În fiecare an, de cel puţin 8 ani de zile, facem o ecologizare anuală care este de bază, cea din aprilie, în preajma Zilei Pământului, în funcţie de cum este vremea, iar în timpul anului mai facem tot felul de ecologizări. Am făcut plantări, am făcut mai multe acţiuni de înştiinţare, conştientizare, ca oamenii să cunoască zona aceasta.

Suntem înconjuraţi de blocuri, suntem înconjuraţi de tot ce înseamnă poluare şi aici, natura, şi-a făcut locul ei. Ideea de a avea un loc curat nu ţine nici de administraţia locală, nu ţine nici de guvernare, nu ţine nici de administratorul blocului, ţine de noi înşine, dacă noi vrem să trăim într-un mediu curat, noi facem curat sau păstrăm curăţenia" a declarat Liviu Stamate.

Întrebat ce l-a determinat să participe la acţiunea din Parcul Văcăreşti, un tânăr ne-a răspuns: "Spiritul civic în primul rând, nicio constrângere, absolut nimic, dorinţa de a trăi într-un mediu mai curat, mai nepoluat, ne dorim cu toţii asta doar că suntem activi pe facebook şi cam atât, acţiunea lipseşte."

"Este Ziua Internaţională a Pământului şi ne-am gândit să sărbătorim într-un mod inedit prin a curăţa efectiv pământul", a precizat, la rândul său, o doamnă venită la eveniment alături de băiatul său.

De la eveniment au participat şi unii dintre protestatarii #rezist.

"Noi suntem o parte din echipa care a stat în Piaţa Victoriei din 31 ianuarie până în prezent, am avut standul cu fructe pe care l-am adus şi aici să continuăm energia pentru democraţie din Piaţa Victoriei, acum este energia pentru curăţenie", a mărturisit o doamnă care participă la acţiunea de protejare a naturii.

Îmi place să fac ceva pentru curăţenie, pentru frumos

"Schimbarea începe cu noi", s-a arătat ferm convinsă o altă doamnă, care a remarcat că, de fapt, totul ţine de mentalitate.

"Un sac de gunoi aruncat sigur ne va conştientiza data viitoare când vom avea intenţia să aruncăm pe geamul de la maşină, cum vedem la semafor, chiar şi un muc de ţigară. Dacă aţi participat o dată la un eveniment de ecologizare, sigur o să vă gândiţi de două ori înainte să aruncaţi pe geam", a adăugat femeia.

Organizatorului evenimentului - care, de-a lungul timpului, s-a implicat, alături de alţi cetăţeni, să facă plantări de copaci şi în alte zone ale ţării şi a susţinut, de asemenea, şi protestele împotriva defrişărilor de pădure, sau a altor dezastre ecologice care "practic ne cuprind din toate părţile" - îi îndeamnă pe români să fie mai responsabili.

"Haideţi să fim mai responsabili cu toţii. Hai să fim mai atenţi cu ceea ce facem, pentru că aruncând o hârtie, aruncând un gunoi, în ideea că nu ne vede nimeni, de fapt creează un precedent, şi altcineva va trece pe acolo, va vedea hârtia şi va arunca şi el o hârtie şi tot aşa vom sta în munţi de gunoaie", a subliniat tânărul.

"Îmi place să fac ceva pentru curăţenie, pentru frumos", a fost răspunsul simplu, însă totodată profund, dat de o tânără întrebată despre motivul pentru care a ales să-şi petreacă timpul participând la o astfel de acţiune.