Şcolarizarea, între disciplină şi bucurie: aşteptările părinţilor diferă radical la nivel global (studiu)

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Şcoala trebuie să favorizeze dezvoltarea armonioasă a copiilor sau să-i înveţe disciplina şi rigoarea? Un studiu desfăşurat de HSBC în 15 ţări ale lumii dezvăluie mari diferenţe între aşteptările părinţilor din Asia şi din Occident, informează cotidianul Le Figaro.

Părerile părinţilor în această probleme variază în funcţie de regiunea globului unde locuiesc aceştia. În Asia, şcoala este, înainte de toate, o chestiune de disciplină personală: astfel gândesc 69% dintre părinţii din Indonezia, 64% dintre cei din Malayezia, 62% dintre cei din Hong Kong şi 52% din Singapore. În acelaşi timp, pentru Occidentali, cu britanicii şi francezii în frunte, şcoala este întâi de toate motiv de 'bucurie'.

Realizatorii sondajului au intervievat părinţi din 15 ţări ale lumii cu privire la aşteptările şi atitudinile lor în ceea ce priveşte şcolarizarea copiilor, de la şcoala primară până la universitate.

Elementul comun: şcolarizarea este în mod clar, pentru părinţii din lumea întreagă, prioritatea numărul 1. Există, totuşi, câteva variaţiuni. Astfel, în timp ce brazilienii, chinezii, turcii sau malaiezienii sunt de părere că şcolarizarea copiilor constituie cea mai bună investiţie pe care o pot face, acest lucru nu este un adevărul absolut pentru francezi şi britanici.

Consecinţa logică a acestui fapt este aceea că şcolarizarea copiilor constituie un motiv de stres pentru doi părinţi din cinci la nivel global, element marcant cu precădere în Taiwan (69%).

În ceea ce priveşte Franţa, aceasta se numără printre ţările cu cei mai puţin stresaţi părinţi (17%), subliniază Le Figaro. Franţa se remarcă de asemenea printr-un paradox: dacă ea este ţara unde cel mai important este să înveţi limbi străine, tot ea este şi locul unde părinţii sunt cel mai puţin înclinaţi să-şi lase copiii să studieze în străinătate.

În acelaşi timp, francezii au o părere foarte critică despre propriul lor sistem educativ. Doar 18% dintre ei plasează Franţa într-un top 3 al ţărilor care oferă cea mai bună educaţie, preferând în acest sens Germania, urmată de SUA şi de Marea Britanie.

Dintre toate ţările, sistemul american este clasat pe locul întâi la capitolul încredere: 51% dintre părinţi estimează că el oferă cel mai bun nivel de studii, devansând Marea Britanie (38%), Germania (27%), Australia (25%) şi Japonia (25%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne