Scolile cambodgiene redeschid ranile istoriei

Intre 1975 si 1979, aproximativ 2 milioane de cambodgieni au fost ucisi, infometati sau fortati sa lucreze din greu intr-un moment in care Khmerii Rosii ultra-comunisti au incercat sa construiasca o utopie rurala. Multi varstnici cambodgieni sunt haituiti de memoriile vii ale acelor vremuri.

Dar pentru tinerii care compun majoritatea populatiei tarii, invatarea acestei istorii a fost greu de realizat — pana acum scolile nu au predat-o.

Un liceu din orasul sudic Kampong Trach conduce eforturile de predare — pentru prima data — a istoriei Khmerilor Rosii. Scoala foloseste un nou manual intitulat “O istorie a unui stat Kampuchea Democratica (1975-1979).”

Profesorul de istorie Bin Cheat sustine ca studentii sai stiu foarte putine despre Khmerii Rosii de la parintii lor, multi dintre ei suferind sub acel regim.

Bin Cheat sustine ca liceeni au fost entuziasti in privinta noii materii.

Ca baiat, el a fost bagat intr-un sac si aproape omorat in bataie de catre soldatii Khmerilor Rosii doar pentru ca a scos putin aer din roata masinii. El sustine ca este important ca liceenii sa afle despre era Khmerilor Rosii — si alta istorisiri — inainte ca toate sa fie uitate.

Noul manual a fost intocmit de Centrul de Documentare a Cambodgiei, un grup nonprofit insarcinat cu inregistrarea anilor de ucideri in masa comise sub Khmerii Rosii.

Directorul Centrului, Youk Chhang, sustine ca vechile manuale de istorie pur si simplu au ignorat era Khmerilor Rosii, cu exceptia unei scurte mentiuni intr-un manual.

“Elevii au invatat perioada anilor 1945 pana in 1975 si apoi au sarit la 1990”, a declarat el. Pol Pot si regimul sau au fost responsabili pentru moartea a aproximativ 2 milioane de cambodgieni.

Youk Chhang sustine ca au durat 13 ani de la conceperea noului manual in 1996 si introducerea lui in scoli. Distributia a inceput la sfarsitul anului trecut si planul este de a avea un milion de carti in scoli si 3.200 de profesori pregatiti sa il foloseasca, pana la sfarsitul acestui an.

El sustine ca aprobarea cartii a fost ingreunata de faptul ca majoritatea Khmerilor Rosii au ramas nepedepsiti si acum activeaza in diferite nivele ale societatii si politicii cambodgiene.

“Va pot asigura ca in sala de cursuri cel putin 30% sunt copii ai fostilor Khmeri Rosii, iar 70% sunt copii ai victimelor”, a declarat el. “ Va pot ca printre acesti 3.200 de profesori, aproximativ 25-30% sunt fosti Khmeri Rosii ei insisi. Aceasta este o societate tulburata, fragila, asadar cred ca trebuie sa traiti pentru viitor, sa va dedicati viitorului, sa predati pentru viitor.”

La liceu, Ny Pagnavuth, 17 ani, sustine ca el nu a stiut niciodata prea multe despre Khmerii Rosii. El sustine ca a fost socat cand a aflat ca atunci cand Khmerii au preluat puterea, ei au golit capitala Phnom Penh sub amenintarea armelor si au trimis milioane de oameni, incluzand batrani si bolnavi, sa lucreze in zona rurala.

Povestea acelui mars fortat a fost predata indelung in jurul lumii ca un preludiu brutal pentru teroarea Khmerilor Rosii. Acum, studentii cambodgieni pot afla in cele din urma istoria deplina a tarii lor.