Scrisoare deschisă: Channel 4 - "Romanians are Coming"

Manifestantii rromi afiseaza copii xerox ale unor amprente in timpul unei demonstratii in fata ambasadei franceze din Bucuresti, 6 septembrie 2010. Aproximativ 100 de oameni s-au adunat pentru a protesta impotriva masurilor recente luate de guvernul francez pentru a expulza rromii de origine romana si bulgara.
Manifestantii rromi afiseaza copii xerox ale unor amprente in timpul unei demonstratii in fata ambasadei franceze din Bucuresti, 6 septembrie 2010. Aproximativ 100 de oameni s-au adunat pentru a protesta impotriva masurilor recente luate de guvernul francez pentru a expulza rromii de origine romana si bulgara. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

După ce numeroase mesaje critice au fost lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român faţă de difuzarea documentarului “Romanians are Coming!, organizaţiile ActiveWatch, RomanoButiQ, APADOR CH – Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului în România – Comitetul Helsinki, Accept, FILIA - Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen, ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi Romani CRISS au trimis o scrisoare de felicitare redacţiei Channel 4 pentru prin care felicită redacţia Channel 4 pentru primele două episoade din reportajul "Romanians are Coming" care aduce în atenţia publicului destinele câtorva români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante despre românii imigranţi din Marea Britanie.

Potrivit scrisorii deschise, Active Watch şi Romano Butiq au înţeles mesajul reportajului realizat de Channel 4 ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din Marea Britanie ca fiind “hoţi”, “cerşetori”, “profitori de asistenţă socială”, şi, din acest motiv, consideră protestele oficialilor români ca fiind generate fie de ignorarea conţinutului real al reportajului, "fie de o teribilă ipocrizie care îi face să vă acuze că aţi expus sărăcia românilor, sărăcie pe care ei - reprezentanţi ai celor care au generat această uriaşă problemă - se străduiesc să o ignore şi să o ascundă".

Referitor la protestele reprezentanţilor comunităţii românilor de succes din Marea Britanie – o minoritate care, este adevărat, că nu se regăseşte în tipologia eroilor reportajului, cele două orgaizaţii consideră că ar fi trebuit să fie adresate exclusiv autorităţilor din România, "autoare ale dezastrului social care generează, între altele, emigraţia".

Reamintim în context că zeci de români au protestat duminică în faţa sediului Channel 4 din Londra faţă de difuzarea documentarului “Romanians are Coming!”, potrivit stiridiaspora.com.

Potrivit sursei citate, protestatarii au stat în ploaie şi frig pentru a arăta că românii sunt demni, muncesc cinstit şi contribuie la bunăstarea societăţii britanice şi, per ansamblu, nu sunt aşa cum i-a portretizat filmul difuzat de postul britanic, respectiv ţigani, infractori, oameni fără adăpost care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale.

Protestul a fost numit “Silent protest @Channel4″ iar tinerii au protestat în mod paşnic, doar cu pancarte în mâini.

De asemenea preşedintele Partidului România Unită (PRU), deputatul Bogdan Diaconu, a cerut Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să se implice în oprirea documentarului "Romanians are Coming" difuzat de postul de televiziune Channel 4, considerat jignitor şi umilitor de către românii rezidenţi în Marea Britanie. Diaconu reaminteşte că filmul, care, în primul episod a prezentat povestea unor cetăţeni aflaţi la periferia societăţii britanice (în condiţiile în care marea majoritate a românilor din UK sunt bine integraţi social) a stârnit deja protestele românilor, fiind un afront grav adus imaginii noastre în lume.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea integrală a organizaţiilor Active Watch şi Romano Butiq:

***

Stimată doamnă Katie Buchanan,

Organizaţiile semnatare ale acestui mesaj ţin să vă adreseze felicitări pentru primele două episoade din reportajul “Romanians are coming” difuzat pe Channel 4.

Am decis să facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiaşi program, mesaje fost lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român – ambasadorul României la Londra, Ministrul Afacerilor Externe, parlamentari – susţinuţi în iniţiativa lor de premierul României, domnul Victor Ponta.

Noi am înţeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din ţara dumneavoastră ca fiind “hoţi”, “cerşetori”, “profitori de asistenţă socială”. Sunt citaţi în reportaj, de altfel, atât cetăţeni britanici cât şi politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale româneşti” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenţia publicului destinele câtorva români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante.

Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă. Conform Eurostat, România este pe locul al doilea în topul sărăciei din ţările membre EU, devansată doar de Bulgaria. Când 41,7% din populaţia unei ţări (aproximativ 8 milioane de persoane) este expusă supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială nu se mai poate vorbi despre “clişee incorecte” ori despre un mod “distorsionat şi părtinitor” aşa cum îi scrie, supărat, domnul Bogdan Aurescu - ministrul de externe al României - omologului său britanic, Philip Hammond. Dimpotrivă, jurnaliştii voştri ar putea fi acuzaţi cel mult de un exces de empatie faţă de eroii reportajului, victime ale unor guvernări (româneşti) catastrofale. Ei nu stigmatizează românii ca hoţi, cerşetori etc. ci îi prezintă ca oameni extrem de amărâţi în căutarea disperată a unei soluţii de supravieţuire pentru ei şi familiile lor.

Din acest motiv considerăm protestele oficialilor români ca fiind generate fie de ignorarea conţinutului real al reportajului, fie de o teribilă ipocrizie care îi face să vă acuze că aţi expus sărăcia românilor, sărăcie pe care ei - reprezentanţi ai celor care au generat această uriaşă problemă - se străduiesc să o ignore şi să o ascundă.

Cât despre protestele reprezentanţilor comunităţii românilor de succes din Marea Britanie – o minoritate care, este adevărat, că nu se regăseşte în tipologia eroilor reportajului – acestea considerăm că ar fi trebuit să fie adresate exclusiv autorităţilor din România, autoare ale dezastrului social care generează, între altele, emigraţia", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe