Scrisoarea deschisă adresată ministrului Culturii îl acuză pe directorul Muzeului Ţăranului

Zilele Muzeului Naţional al Ţăranului Român, conferinţă de presă
Zilele Muzeului Naţional al Ţăranului Român, conferinţă de presă (Epoch Times România)

Situaţia de protest faţă de managementul defectuos la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, se menţine. Noua scrisoare deschisă a cercetătorilor Muzeului adresată ministrului Culturii, Corina Şuteu, reaminteşte abuzurile manageriale ale directorului interimar Virgil Niţulescu şi aduce în discuţie suspiciunea însuşirii personale de către acesta a premiului Societăţii de Radiodifuziune în valoare de 1500 ron.

Iată constatările şi revendicările cuprinse în scrisoarea cercetătorilor MNŢR:

Vă solicităm nominalizarea în funcţia de manager interimar unei alte persoane care să poată garanta buna desfăşurare a activităţilor MNŢR în condiţii de respectare a atribuţiilor celor două organisme interne şi a cadrului legal şi profesional dar şi asigurarea implicării (de facto, nu invitate) persoanelor competente din instituţie în Consiliul Ştiinţific care să asigure un echilibru instituţional şi să împiedice pe viitor astfel de derapaje”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Culturii.

În scrisoarea deschisă, angajaţii îi cer ministrului Culturii să formeze o comisie ministerială pentru a rezolva problemele pe care le semnalează.

Protestatarii spun că în timpul mandatului interimar al managerului Virgil Ştefan Niţulescu, Consiliul de Administraţie al MNŢR a fost transformat dintr-un organism deliberativ într-unul consultativ.

De asemenea, autorii scrisorii spun că au fost luate decizii fără consultarea Consiliului Ştiinţific al instituţiei şi chiar împotriva deciziilor unanime ale Consiliului de Administraţie.

„De asemenea, semnalăm că urmare a controlului Curţii de Conturi a României pentru perioada 2013-2015, a rezultat un raport care arată deficienţe în manageriatul MNŢR (dl. Virgil Ştefan Niţulescu a fost eliberat din funcţia de manager în data de 17.03.2015, urmare a evaluării activităţii pe anul 2013)”, se arată în scrisoarea citată.

Mai mult, în scrisoare i se semnalează ministrului Culturii că profesorul Zoltan Rostas a fost revocat din Consilul Ştiinţific, fără o decizie discutată şi avizată în Consiliul de Administraţie.

„Decizia unilaterală a managerului interimar ridică semne de întrebare pentru că vine după ce domnul profesor Zoltan Rostas a făcut parte din componenţa comisiei de evaluare a proiectelor de management organizat de Ministerul Culturii, comisie contestată de către domnul Virgil Ştefan Niţulescu”, se arată în scrisoarea către ministrul Culturii.

Semnatarii scrisorii mai spun că Virgil Niculescu şi-a însuşit suma de 1.500 de lei pe care MŢR a primit-o ca premiu de la Societatea Română de Radiodifuziune.

„Cum deja existau suspiciuni privitoare la destinaţia premiului pentru Educaţie acordat MNŢR pentru organizarea Atelierului de Creativitate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din 23 martie 2015, am făcut o serie de demersuri pentru a încerca să lămurim această problemă. Managerul SRR a răspuns solicitării noastre astfel: „...în legătură cu premiul oferit Muzeului Naţional al Ţăranului Român la Gala Premiilor Radio România Cultural în anul 2015, vă comunicăm că acesta este evidenţiat în contabilitatea SRR după cum urmează: 1. Plachetă/mapă; 2. Premiu în valoare de 1.500,00 lei, net, înmânat domnului Virgil Ştefan Niţulescu.” Cum premiul este oferit instituţiei MNŢR şi nu managerului său, cu titlu personal, pentru că răsplăteşte eforturi instituţionale şi nu personale, prezumăm că acest premiu nu trebuia însuşit de domnia sa, ci înregistrat în contul sau casieria MNŢR printr-un act contabil”, au semnalat angajaţi ai MŢR.

Protestatarii mai menţionează că târgurile organizate de terţi nu respectă normele ISU.

„De asemenea, problema târgurilor organizate de terţi a fost tranşată în aceeaşi manieră unilaterală, în ciuda argumentelor şi notificărilor interne aduse de către specialiştii muzeului pentru anularea acestor evenimente, dat fiind că nu se respectă normele ISU, iar riscul unor accidente este amplificat (utilizarea focului deschis la o distanţă mică, de maxim 15 metri, faţă de bisericuţa de lemn, monument istoric, din curtea muzeului)”, se arată în scrisoarea citată.

Reamintim că această analiză a activităţii manageriale a directorului Virgil Niţulescu şi starea de protest permanent a grupului de cercetători ai MNŢR au devenit active odată cu suspendarea de către ministerul Culturii a rezultatului concursului pentru ocuparea poziţiei de manager.