Scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!", depusă la Ministerul Educaţiei

Victor Ponta la CSM
Victor Ponta la CSM (Epoch Times România)

Scrisoarea intitulată "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!" a fost semnată de peste 2.800 de profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli şi a fost depusă marţi de o delegaţie a semnatarilor, la ora 13.00, la Ministerul Educaţiei.

Ministrul Ecaterina Andronescu va primi odată cu petiţia şi o scrisoare referitoare la competenţele legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al premierului Victor Ponta.

Revista 22 a publicat acum şapte zile o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, semnată de profesori universitari, cercetători, membri ai societăţii civile, dar şi politicieni, precum Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu sau Monica Macovei.

Semnatarii susţin că premierul a "deţinut în mod ilegitim" acest titlu încă din anul 2003 şi îi cer ministrului să-i retragă titlul de doctor.

Ecaterina Andronescu a declarat atunci legea nu-i dă competenţe în această direcţie şi că de competenţele pe această temă, prin lege, le are Consiliul Naţional de Etică, organism care nu este subordonat Ministerului Educaţiei.

"Subsemnaţii, universitari, cercetători, cadre didactice preuniversitare, membri ai societăţîi civile, vă solicităm să răspundeţi în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universităţii din Bucuresti privitor la plagiatul d-lui Victor Pontă, retrăgând acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a deţinut în mod ilegitim din 2003", se preciza în scrisoarea deschisă.

Semnatarii precizează totodată că acest caz "este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucuresti, în urmă raportului Comisiei de Expertiză compusă din specialişti în drept la universităţi de prestigiu din lume, cât şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-au pronunţat fără echivoc, dând un verdict limpede - plagiat. Aţi primit de peste o lună decizia şi raportul Senatului Universităţii din Bucureşti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a vă convinge personal de amploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiată, fără nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul încălcând clar şi indubitabil etică universitară şi legea".

"Doamnă Ministru, sunteţi profesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele tolerării plagiatului în lumea academică românească; nu puteţi ignora faptul că el contribuie într-o covârşitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor şi în final la scăderea continuă a nivelului de educaţie", continuă scrisoarea.

"Aşteptăm să luaţi decizia corectă de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidându-vă astfel după interesele majore ale Universităţii, ale şcolii şi ale societăţii româneşti. Aşteptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă", se precizează în încheierea scrisorii deschise.

Ecaterina Andronescu, acuzaţii de plagiat în mai multe lucrări

Pe de altă parte, noi acuzaţii de plagiat au apărut în weekend referitoare la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. După ce la începutul săptămânii trecute era semnalată o primă acuzaţie de plagiat pe numele ministrului, au ieşit la iveală alte patru situaţii de plagiat, auto-plagiat şi suspiciuni de încălcare a drepturilor de autor, relevă B1 TV, citând integru.org.

Acuzaţiile planează asupra a patru articole publicate între anii 2006-2007, semnate, printre alţii, de Ecaterina Andronescu şi de Sorin Jinga, ambii profesori în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Lucrările sunt practic aceleaşi, cu schimbarea numelui autorului de la o lucrare la alta.

Mai exact, este vorba de un articol iniţial, în care numele celor doi nu apare, cu trei republicări, sub alte titluri, însă fără contribuţii esenţiale la conţinut, la care Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga în calitate de co-autori.

Articolele au fost prezentate la o conferinţă internaţională, apoi au apărut în două jurnale de specialitate şi într-unul al Academiei Române.

Conform integru.org plagiatul a fost confirmat de patru experţi internaţionali din SUA şi din Marea Britanie.