Sculptura în frunză, o artă specifică bogatei culturi chineze

Sculptură în frunză
Sculptură în frunză (Pam McLennan/Epoch Times)

Artistul Daniel Lee ia frunze de toamnă şi le dă o nouă viaţă sculptând imagini detaliate pe suprafaţa acestora. Deşi sculptura în frunze este o artă relativ nouă în Canada, unde locuieşte acum artistul, aceasta este foarte populară în ţara sa de origine, China, unde artistul a învăţat-o de la un maestru.

Este nevoie atât de perseverenţă, cât şi de o mână delicată pentru a prelucra frunzele şi a realiza din fiecare o operă de artă. "Este nevoie de timp şi răbdare. Este o tehnică specială pe care am învăţat-o personal de la un maestru din China. Timpul întregului proces pentru o frunză este în jur de şase zile", a declarat Lee pentru Epoch Times.

Lee colectează frunze de arţar căzute din copaci în parc, le usucă, iar apoi le conservă folosind o metodă specială. După conservare, frunzele sunt flexibile şi capătă o culoare maro mahon, care variază în intensitate pe suprafaţa frunzei. Artistul susţine că frunzele vor rămâne în acest fel mai mulţi ani şi nu se vor usca sau sfărâma, astfel încât pot fi puse în ramă şi agăţate pe perete.

După ce alege imaginea pe care urmează să o sculpteze în frunză, Lee face mai întâi o matriţă. Apoi, folosind o lamă foarte fină şi alte instrumente, el creează imaginea prin eliminarea meticuloasă a straturilor superioare din ţesutul frunzei, lăsând în acelaşi timp nervurile şi structura intacte. Lee utilizează, de asemenea, diferitele nuanţe de maro din frunze pentru a da adâncime imaginii.

"Este o operă de artă foarte specială", a precizat Lee, adăugând că este singurul artist de acest fel din Canada.

Temele sale variază şi pot include tot felul de imagini. Lee sculptează atât peisaje delicate cu pomi fructiferi şi păsări, precum şi imagini de pe alte meleaguri. Produsul final este natural şi atractiv.

Pentru cei care preferă culorile roşu şi auriu specifice frunzelor de toamnă, Lee va sculpta frunzele fără a le prelucra înainte. Cu toate acestea, frunza este foarte delicată şi s-ar putea sfărâma în timp, dacă nu este pusă într-o ramă pentru a fi protejată.

Sculpturile sale în frunze şi alte opere de artă realizate de artist pot fi vizionate pe situl www.etsy.com/ca/shop/Uniqueartworkss