"Se auzeau ţipetele din şedinţă în afara sediului PSD" - Dăncilă, sub tunul presei după un scandal monstru în CEx

Claudiu Manda, Viorica Dancila si Olguta Vasilescu
Claudiu Manda, Viorica Dancila si Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

Şefa PSD Viorica Dăncilă a anunţat marţi seară, după Comitetul Executiv Naţional, că au fost excluşi mai mulţi colegi din partid, printre care şi fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall. În acelaşi timp, Dăncilă a negat scandalul monstru care ar fi avut loc în CEx, avându-l în prim plan pe Claudiu Manda, soţul Olguţei Vasilescu, ce ar fi zis că nu se pot câştiga alegerile "cu o proastă".

"Astăzi am avut CEx după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Am analizat situaţia în fiecare judeţ şi, bineînţeles, strategia pe care o vom aborda pentru a avea rezultate foarte bune, respectiv câştigarea alegerilor prezidenţiale, pe 24 noiembrie. În acest sens, fiecare judeţ trebuie să obţină 50 plus 1 din voturi pentru a putea să atingem acest obiectiv. Tot în cadrul CEx am hotărât excluderea din PSD a celor care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, o decizie pe care am discutat-o în CEx anterior. Tot la propunerea colegilor, la acest Comitet Executiv s-a luat în discuţie şi s-a votat excluderea Anei Birchall şi excluderea lui Cozmin Guşă. Acestea au fost deciziile luate în CEx, dincolo de discuţiile pe care le-am avut legate de modul în care vom gestiona în perioada următoare alegerile prezidenţiale. Cu toţi colegii, am în vedere câştigarea alegerilor şi am încredere că vor depune tot efortul pentru a realiza acest lucru", a declarat Dăncilă.

Întrebată despre scandalul din CEx, în urma căruia ar fi plâns în plină şedinţă, şefa PSD a replicat: "Nu ştiu cine a dat aceste informaţii. Plâng foarte greu. Poate am avut lacrimi atunci când am văzut că am intrat în turul doi dar au fost lacrimi de bucurie. De altfel domnul Manda este lângă mine".

Reporter: [...] Puteţi să câştigaţi alegerile, domnule Manda, cu o proastă ca doamna Dăncilă?

Manda: Vă răspund. Ce am citit şi eu foarte pe scurt acum apărute din CEx de aici sunt exagerări. Vreau să vă spun tuturor - în Dolj Viorica Dăncilă a ieşit pe locul 1 în turul 1, la Dolj Viorica Dăncilă va ieşi pe locul 1 şi în turul 2. Restul e can-can.

Reporter: Doamna Olguţa Vasilescu, v-aţi retras din funcţia de şef de campanie a Vioricăi Dăncilă?

Olguţa Vasilescu: Sunt în continuare şeful de campanie electorală al Vioricăi Dăncilă. De altfel nu este o funcţie politică aşa cum ştiţi dvs. Doar candidatul este cel care decide şeful de campanie electorală şi mă simt mândră că a avut încredere în mine şi pentru turul 1 şi pentru turul 2 ca să fiu şeful campaniei electorale. Suntem foarte mobilizaţi şi vom câştiga aceste alegeri.

Reporter: Aţi anunţat că renunţaţi să mai fiţi şef de campanie şi apoi aţi revenit asupra deciziei.

Olguţa Vasilescu: Nu am anunţat. Am avut un obiectiv de etapă: intrarea în turul 2 şi apoi avem ca şi obiectiv pentru etapa următoare câştigarea alegerilor.

Manda: Eu cred că trebuie să schimbaţi sursa.

Dăncilă: Au explicat foarte clar. Nu şi-au retras...

Reporter: Au fost discuţii aprinse între...

Dăncilă: Bineînţeles că au fost discuţii. M-a şi alergat pe aici pe coridor domnul Manda că să mă întoarcă la CEx.

Reporter: Doamna Dăncilă, în afara sediului din Kiseleff se auzeau ţipete din şedinţă. [...] De ce aţi ieşit din şedinţă?

Dăncilă: Da, am ţipat, mi-am urecheat colegii. Au fost discuţii pentru că fiecare şi-a spus punctul de vedere şi aşa este normal pentru a obţine rezultate cât mai bune. Unii colegi au vorbit despre problemele pe care le-au avut [...] Am vorbit la telefon, era normal. Am avut un telefon. În seara aceasta mă duc la o emisiune televizată. Am ieşit din şedinţă pentru că cineva m-a sunat şi mi-a spus că domnul Iohannis refuză să vină.

Eu ştiu că vă place să vă dau dreptate, dar am promis că de fiecare dată voi spune adevărul. Ştiu că anumite lucruri aţi vrea să fie conform spuselor dvs dar am aici lângă mine colegi, preşedinţi de organizaţii, oameni foarte serioşi, oameni foarte implicaţi. Nu putem să spunem ceea ce spune o televiziune sau alta, noi spunem despre ceea ce este în CEx. Cred că trebuie să vă schimbaţi sursele

Reporter: Este domnul Manda bărbat sau nu este?

Olguţa Vasilescu: Asta trebuie să mă întrebaţi pe mine...

Dăncilă: Eu cred că domnul Manda a dovedit că este bărbat prin modul în care a gestionat alegerile de la Craiova şi Dolj. Eu cred că altcineva nu dă dovadă de bărbăţie şi acela este candidatul Iohannis, care nu vrea să vină la o confruntare cu o femeie şi cred că acest lucru este evident.

Reporter: La ce vă aşteptaţi de la turul 2?

Dăncilă: Să mă felicite colegii că am câştigat alegerile prezidenţiale. Vom avea discuţii în CEx nu vrem ca colegii din teritoriu să spună că au făcut un anumit procent pentru că le-a fost frică că o să-i trimitem acasă. Eu sunt convinsă că fiecare coleg se va implica pentru că aşa simte şi pentru că aşa le va fi mai bine românilor şi va fi mai bine pentru România. Toată lumea are un obiectiv. Obiectivul este pentru fiecare organizaţie 50 plus 1... Dar niciodată nu spunem că vrem să câştigăm ceva.

Reporter: Ce câştigaţi prin excluderile de astăzi?

Dăncilă: Vrem să facem dreptate şi vrem să fim corecţi şi vrem ca deciziile care se iau în CExN, nu de o persoană două ci de toţi colegii, să fie respectate. În momentul în care s-a spus că nu vrem să mai vorbim despre justiţie, că nu vrem ca PSD să se implice în niciun fel, că nu vrem ca atunci când suntem la guvernare să mai aducem acest subiect în spaţiul public, această decizie ar trebui respectată de toată lumea, inclusiv de primul ministru de atunci, preşedintele partidului. Acest lucru a stat la baza deciziei pe care am luat-o astăzi [în cazul Birchall - n.r.]. La noi nu mai este o problemă cu justiţia. Cei care vor să vorbească de corupţi şi de justiţie trebuie să se uite în grădina proprie.

Vorbim acum de doi candidaţi pentru alegerile prezidenţiale. Unul care are probleme penale, care trebuie să justifice de ce nu a returnat banii pe care îi datorează statului român sau de ce are şase case, şi un candidat care nu are niciun fel de problemă penală. Şi cred că aceasta ar trebui sa fie abordarea, dacă există o abordare corectă. [...]

Colegii au fost foarte nemulţumiţi de atitudinea domnului Cozmin Guşă. Eu trebuie să spun că m-am abţinut şi la votul pentru Ana Birchall şi la votul pentru Cozmin Guşă. Am lăsat colegii mei să ia decizia. Modul în care s-a raportat la PSD a fost unul în care nu a fost corect. Colegii au vorbit despre o abordare obiectivă şi că în mijlocul nostru se regăsesc cei care într-adevăr se regăsesc în principiile social-democrate. Pornind de la acest aspect, au venit propuneri din rândul colegilor, au supus la vot şi aceasta a fost decizia CEx-ului.

Reporter: Domnule Manda, puteţi să ne explicaţi exact care a fost contextul în care [...] cu doamna Dăncilă şi cum exact v-aţi exprimat?

Olguţa Vasilescu: Nu s-a făcut nicio afirmaţie şi nu cred că acesta este obiectivul conferinţei de presă.

Manda: Eu revin cu ce spuneam mai devreme. Eu nu pot să comentez ce credeţi dvs că aţi aflat ...

Reporter: [...]

Manda: Diferenţa dintre mine şi dvs. este că eu am fost în şedinţă cu doamna Dăncilă şi dvs spuneţi ce aţi auzit la acea şedinţă.

Reporter: [...]

Manda: Dacă mă întrebaţi ceva cred că vă interesează să vă şi răspund, şi pe dvs. şi pe cei din mass-media.

Reporter: Să răspundeţi la întrebare.

Manda: Am spus şi repet, este exagerat ceea ce a apărut până în acest moment în spaţiul public. La Dolj, doamna Dăncilă a câştigat, la Dolj doamna Dăncilă va câştiga. Restul e can-can. Mulţumesc.

Reporter: Cum vă încurajaţi electoratul să o voteze pe doamna Dăncilă, că am văzut o declaraţie la fel de nepotrivită ca cea apărută în seara asta pe surse la Bacău?

Dăncilă: Da, mâine probabil mai apare în alt judeţ şi în alt judeţ şi alt judeţ. Este clar... da, l-am exclus şi pe primarul din Bacău, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene Dragoş Benea. [...] Strategia noastră de campanie este să ne adresăm românilor, să le spunem ceea ce vrem să facem pentru ei, să ducem această luptă împotriva unui grup restrâns condus de Klaus Iohannis şi pentru noi este important ca cât mai mulţi români să vină alături de noi. Modul în care cineva a jignit pe cineva, păi, scuzaţi-mă... pe Claudiu Manda sau Dragoş Benea... ia faceţi o sinteză a discursului domnului Iohannis să vedeţi de câte ori m-a jignit domnul Iohannis, preşedintele României, şi de câte ori a jignit Partidul Social-Democrat. Preşedintele României este preşedintele tuturor românilor, preşedintele României nu are dreptul să jignească o femeie indiferent de statutul pe care îl are acea femeie în societate. Preşedintele României a jignit premierul României, a jignit femeia Viorica Dăncilă. Deci, eu cred că acest lucru trebuie sancţionat şi sper ca femeile din România să sancţioneze acest lucru.

Reporter: Ce v-au spus colegii dvs [...]

Dăncilă: Am spus mai înainte ce i-au reproşat doamnei Ana Birchall, faptul că a ieşit cu declaraţii pe justiţie fără să aibă din partea Comitetului Executiv acest drept, această posibilitate. Votul de la europarlamentare, unde am obţinut acest procent de 22%. Şi de atunci nu am mai vorbit despre justiţie, nu era subiectul nostru. Dar doamna Birchall nu a înţeles acest lucru şi a creat o problemă Partidului Social-Democrat. Pornind de la aceste aspecte [...] din Comitetul Executiv Naţional au propus excluderea din partid, s-a votat şi acesta a fost rezultatul.

Reporter: Cum vă simţiţi dumneavoastră, femeia Dăncilă, având totuşi această percepţie pe care o aveţi în partid? [...]

Dăncilă: Eu sunt o femeie puternică. [...] Indiferent de câţi bărbaţi au jignit din Opoziţie, indiferent de atitudinea lor împotriva unei femei candidat am intrat în turul 2. Şi voi câştiga alegerile prezidenţiale. Sunt un om puternic şi care, cred eu, am generat încredere în rândul românilor. Şi acest lucru este important. Discuţiile pe care le avem în partid sunt de multe ori contradictorii dar colegii mei depun tot efortul să [...] şi eu am convingerea că cred în mine şi sunt aceiaşi colegi care m-au votat să devin preşedintele partidului şi candidat pentru prezidenţiale.

Reporter: [...] procesul cu locuinţele domnului Iohannis?

Dăncilă: Parcă astăzi a fost proces, pe 12. În momentul în care sunt totuşi şase case pe care le obţii prin meditaţii cred că ar trebui să dea reţeta tuturor profesorilor din România pentru că este un lucru într-adevăr extraordinar şi faptul că nu poţi să justifici acest lucru şi faptul că ai nişte fonduri pe care trebuie să le returnezi statului român şi nu le returnezi - şi domnul Teodorovici poate da mult mai multe detalii legate de acest aspect - asta înseamnă ca sunt nişte probleme pe care domnul Iohannis să le lămurească, să vină în spaţiul public, să vină în faţa televiziunilor şi să spună: 'Aşa am putut să realizez acest obiectiv al meu, cele 6 case, aşa... nu prin ghinion şi prin ce muncă am obţinut cele şase case', pentru că poate fi o reţetă pentru foarte mulţi români care îşi doresc şase case şi nu au niciuna. Asta este prima problema.

Al doilea lucru: eu cred că această fugă de dezbatere este o fugă de răspundere, pentru că în momentul în care nu vii să le spui oamenilor ce ai făcut în 5 ani, sau măcar ce ai făcut în 5 luni, 5 săptămâni, ce ai adus bun pentru această ţară, înseamnă totuşi că fugi de această responsabilitate faţă de cei care te-au votat şi faţă de cei care nu te-au votat, pentru că eşti preşedintele tuturor românilor.

Să luăm declaraţiile domnului Iohannis din 2014, în care îi spunea domnului Ponta că dă dovadă de aroganţă pentru că nu vine la o dezbatere publică. Aceeaşi aroganţă o vedem acum la domnul Iohannis. [...] trebuie să venim cu o dare de seamă, cu un raport a ceea ce am făcut. Acest lucru că nu vin şi această luptă cu PSD-ul. Preşedintele României nu este nici preşedintele PSD-ului, nici preşedintele PNL-ului, nu e preşedintele nimănui, e preşedintele tuturor românilor, al niciunui partid politic şi are această responsabilitate faţă de România şi români. Am trimis şi scrisoare si acum fac apel la domnul Iohannis să avem această dezbatere. Chiar două dezbateri dacă este nevoie.

Reporter: V-aţi asumat în faţa partidului un anumit procent pentru turul 2?

Dăncilă: Nu mi-am asumat în faţa partidului, pentru că preşedintele partidului trebuie să aibă procentele de la fiecare judeţ în parte. [...] fiecare trebuie să răspundă pentru procentul lui pentru ca să revină responsabilitatea pe urmă preşedintelui partidului. Deci, la noi nu se pune problema "Ce vom face?". Noi ne-am propus un obiectiv. Dacă discutăm despre aceste lucruri porneam de la premiza că le putem pierde. Noi credem că avem tăria, avem forţa să câştigăm alegerile prezidenţiale.

Reporter: De ce le-aţi spus colegilor că vă retrageţi din cursa prezidenţială?

Dăncilă: Dacă mă retrăgeam din cursa prezidenţiala nu mai ceream confruntare cu preşedintele Iohannis, candidatul Iohannis. Nici nu se pune problema.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.