Se înteţeşte războiul împotriva cash-ului / Germania ar putea limita tranzacţiile cu bani gheaţă la 5.000 euro

Guvernul german ia în considerare impunerea unei limite superioare pentru plăţile în numerar, ca parte a eforturilor sale de luptă împotriva terorismului global şi a spălării de bani. Berlinul intenţionează să propună această limită la nivelul întregii Uniuni Europene.
(Captură Foto)

Guvernul german ia în considerare introducerea unei limite de 5.000 de euro pentru tranzacţiile cu bani gheaţă, a declarat miercuri în Berlin viceministrul de Finanţe Michael Meister.

El a adăugat că, în timp ce va depune eforturi pentru a se ajunge la un acord la nivel de UE în această chestiune, Germania ar putea introduce o limită naţională dacă eşuează să livreze un acord.

Limita superioară propusă, a declarat Meister, urmăreşte să combată tranzacţiile monetare ilegale, în special finanţarea terorismului sau spălarea de bani.

Un studiu recent comandat de guvernul german a concluzionat că spălarea de bani – un proces prin care se transformă câştigurile din activităţile ilegale precum şantaj, comerţ cu droguri sau arme în active sau bani legali – se ridică la peste 100 miliarde de euro anual în Germania.

Atac asupra intimităţii?

Guvernul consideră că impunerea unei limite superioare de 5.000 de euro pentru plăţile în numerar va reduce fluxul de bani ilegali ce pătrund în ţară. Totuşi, guvernul a oferit asigurări că această măsură nu reprezintă un preambul pentru eliminarea totală a plăţilor în numerar.

În timp ce câteva ţări europene, precum Bulgaria şi Italia, au plasat deja astfel de măsuri, alte ţări, precum Portugalia, iau la rândul lor în considerare aplicarea unor astfel de restricţii.

Totuşi, ideea aplicării unei limite superioare asupra folosirii banilor gheaţă a declanşat de asemenea critici în Germania, unde oamenii tind să îşi folosească banii lichizi într-un grad mult mai ridicat decât în multe alte naţiuni UE.

Konstantin von Notz, legiuitor din Partidul de opoziţie al Verzilor, a scris pe Twitter că limitarea banilor gheaţă reprezintă “un nou atac fundamental la adresa protejării datelor şi intimităţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie