Sebastian Bodu: "Ca şi Victor Ponta, Monica Macovei nu înţelege nimic din controalele ANAF"

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, a criticat marţi atitudinea adoptată de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care în urmă cu o zi i-a îndemnat pe români să iasă şi să picheteze sediile ANAF pe motiv că instituţia a decis să "omoare" afacerile de familie pentru inadvertenţe contabile de câţiva lei în loc să confişte averile nejustificate ale marilor evazionişti.

"Ca şi Victor Ponta, Monica Macovei nu înţelege nimic din controalele ANAF-DGAF. Fiecare încearcă să fie populist în felul lui: Ponta, arătând că nu există evaziune mică sau mare, Macovei spunând că trebuie combătută marea evaziune, nu şi mica evaziune (ceva ce nu te-ai aştepta, în mod normal, să auzi din gura ei, mai ales însoţită de îndemn la nesupunere civică)", a precizat Sebastian Bodu.

Fostul şef ANAF a explicat că "sancţiunile aberante şi abuzive" ale ANAF nu vizează baza de impozitare stabilită pe baza bonurilor fiscale, ci trezoreria zilnică a agenţilor economici.

"Nu este aşadar vorba de sancţionarea celor care nu emit bonuri fiscale, ci a celor care au în casa de marcat bani în plus sau în minus. Banii în plus sau în minus în casa de marcat nu influenţează în niciun fel baza de impozitare, precum neemiterea de bonuri fiscale", a subliniat Sebastian Bodu.

Anterior, fostul şef ANAF declarat că Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este o monstruozitate, este un fel de Gardă Financiară mai mare, mai agresivă şi mai abuzivă.

"Am spus tuturor că nu trebuia înfiinţată şi că antifraudă trebuie să rămână o structură mică, formată din cei mai buni profesionişti atât pe control operativ, cât şi fiscal, care să meargă punct ochit-punct lovit peste marii evazionişti. E adevărat, nu mă aşteptam ca cineva să dea doi bani pe părerea mea", a precizat Sebastian Bodu.

În opinia acestuia, sancţiunile pentru neregulile în gestiune sunt abuzive şi chiar neconstituţionale. În opinia acestuia, câtă vreme nu afectează baza impozabilă nu e treaba statului dacă sunt plusuri sau minusuri în gestiunea zilnică, ci treaba patronului.

"Rolul fiscului este să stabilească baza corectă de impozitare, nu să verifice gestiunea, precum făcea Miliţia Economică, pe vremea când economia era de stat.

În ultimele zile, ofensiva ANAF împotriva evaziunii fiscale a luat amploare stârnind ample controverse în spaţiul public după ce inspectorii agenţiei au aplicat o serie de sancţiuni drastice micilor companii, unele dinte ele chiar au fost închise pentru inadvertenţe contabile de câţiva lei.

Recomandăm şi Monica Macovei: "Ieşiţi şi pichetaţi fiecare sediu ANAF!"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne