Sebastian Ghiţă acuză "acoperiţi" în politică, presă şi justiţie. SRI "trebuie să se contrapună"

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

Deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă seara de B1TV că pe teritoriul României acţionează servicii de spionaj care recrutează în politică, justiţie şi în presă, tendinţe la care "serviciile noastre" trebuie să aibă capacitatea "se se contrapună."

"Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine partenere sau inamice. Şi acele servicii - cred cu tărie - că fac spionaj şi că recrutează şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. (...) Vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe? Pe care dacă le contrazicem suntem naivi. Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti”, a declarat Ghiţă, citat de evz.ro.

Acuzat de Elena Udrea că ar fi mână în mână cu actualul şef SRI, Florin Coldea, care i-ar fi cerut fostului său soţ 500.000 de euro pentru România TV, Ghiţă a negat. De asemenea, deputatul PSD a infirmat şi că ar fi ofiţer acoperit:

„Nu, şi dovada acestui lucru e că la învestirea în Parlament a trebuit să depunem un jurământ care oricând poate fi folosit ca fals în declaraţii şi acest lucru îţi poate aduce procuratură militară şi ţie şi celor dintr-un serviciu care au acceptat această situaţie. Este ilegal în România”, a afirmat Ghiţă, în condiţiile în care scandalul Ponta, ofiţer acoperit a rămas fără vreo consecinţă oficială.

Cât despre motivul prezentei sale în comisia de control SRI (prezenţă extrem de controversată având în vedere că firme pe care deputatul le-ar controla prin interpuşi fac, conform presei, afaceri cu Serviciul), Ghiţă a explicat că şi-a dorit să fie membru al comisiei de control al SRI pentru a pune în slujba ţării experienţa sa în materie de IT şi cybersecurity:

"Motivul pentru care am mers în această comisie este că am dorit că experienţa mea din IT şi cybersecurity să o duc acolo în comisie . (...) Am mers şi eu şi Sorin Grindeanu tocmai pentru că se punea problema de un număr de ani să reînnoim legile, să le aducem la zi în funcţie de avansul tehnologic. Noi suntem cu o lege din 1991 şi nu mai suntem la zi. Şi acesta a fost motivul pentru care am mers acolo în comisie”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Cât despre viitor, deputatul fost PSD a explicat că şi-ar dori să-şi valorifice experienţa în cybersecurity şi IT din calitate de membru al Guvernului:

"Mai devreme sau mai târziu mi-aş dori să preiau funcţia de ministru al Comunicaţiilor.", a declarat Ghiţă, cel despre care Vanghelie afirmă că este omniprezent (prin firmele pe care le controlează) la licitaţiile organizate de stat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.