Secera şi ciocanul revin pe scena politică a RM

secera si ciocanul
secera si ciocanul (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Simbolul secera şi ciocanul nu mai contravin cu legislaţia Republicii Moldova, astfel, Partidul Comuniştilor are motiv de bucurie, putându-şi folosi din nou emblema în scopuri de promovare.

Potrivit realitatea.md, la 4 iunie 2013, Curtea Constituţională a declarat că Legea 192 din 12 iulie 2012 este neconstituţională, ca mai apoi, la 25 martie 2015, Guvernul să efectueze modificări în Legea cu privire la partidele politice, Legea privind libertatea de exprimare şi Codul Contravenţional.

În urma deciziei luate, articolul 4, alineatul (5) din Legea referitoare la Partidele Politice, care prevedea interzicerea utilizării de către partidele politice a simbolurilor regimului comunist totalitar (secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri), precum şi promovarea ideologiilor totalitare, a fost anulat.

Decizia potrivit căreia propagarea şi/sau utilizarea în scopuri politice a simbolicii regimului comunist totalitar şi promovarea ideologiilor totalitare se sancţiona în conformitate cu legislaţia în vigoare, a fost de asemenea anulată.

Viceministrul Justiţiei, Sabina Cerbu, a explicat, într-un interviu pentru jurnal.md, că: „A fost o sesizare la Curtea Constituţională, aceste norme s-au declarat neconstituţionale. Acum nu ne rămâne decât să racordăm legislaţia la recomandările Curţii Constituţionale. Guvernul trebuie să ajusteze legislaţia în corespundere cu aceasta.”

Urmează ca Parlamentul să examineze proiectul de lege aprobat de către Guvern la 25 martie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe