Seceta californiană este atât de severă încât ”deplasează pământul”

Lacul Oroville, la 20 iulie 2011 şi 19 august 2014. Lacul a pierdut 68% din suprafaţă datorită secetei care ameninţă California.
Lacul Oroville, la 20 iulie 2011 şi 19 august 2014. Lacul a pierdut 68% din suprafaţă datorită secetei care ameninţă California. (Justin Sullivan/Getty Images)

Seceta acută a făcut ca pământul din vestul Statelor Unite să se ridice, conform unui nou studiu. Oamenii de ştiinţă au estimat că 268 de trilioane de litri de apă din regiunile vestice au dispărut în ultimele 18 luni.

Suprafaţa pământului este mult mai elastică decât s-ar crede. Când pe ea stă ceva foarte greu, există o şansă destul de mare ca solul să se scufunde măcar puţin. Iar în acelaşi mod, când îndepărtezi ceva foarte greu, pământul se va ridica.

Cantitatea de 26 de trilioane de litri de apă s-ar fi evaporat din vestul Statelor Unite, în ultimele 18 luni, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă de la Scripps Institution of Oceanography din San Diego. Deficitul incredibil de apă cântăreşte aproximativ 240 de miliarde de tone, iar în timpul procesului de evaporare pământul a început să se ridice uşor.

O reţea de aparate GPS ale Observatorului Plate Boundary a fost instalată în vestul Statelor Unite şi folosită pentru studierea mişcărilor plăcilor tectonice. În timpul micilor cutremure, distanţa pe care se deplasează terenul poate fi măsurată prin tehnologia GPS.

În timpul analizării datelor GPS, cercetătorii au observat că solul se ridică uşor odată cu seceta. La o analiză atentă, s-a descoperit că solul din vestul Statelor Unite s-a ridicat cu aproximativ 0,38 centimetri începând din 2013. Efectul este mult mai pronunţat în munţii din California, unde pământul s-a ridicat cu până la 1,25 centimetri.

Folosind aceste măsurători, oamenii de ştiinţă au fost capabili să estimeze cantitatea imensă de apă pierdută de pe teritoriul vestic american. Cercetătorul Dan Cayan, de la Scripps, speră că aceste rezultate se pot dovezi folositoare în monitorizarea secetelor din întreaga lume. ”Aceste rezultate demonstrează că această tehnică poate fi folosită pentru a studia schimbările din depozitele de apă dulce din alte regiuni din lume, dacă au o reţea de senzori GPS”, a declarat Cayan.

Joi, s-a apreciat că seceta s-a răspândit în peste 70% din teritoriul vestic al Statelor Unite. Dar niciun stat nu resimte seceta atât de puternic precum California, unde jumătate din statul american a fost încadrat la ”secetă excepţională” – cea mai dură clasificare pentru secetă din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură