Secretarul american al apărării în Bagdad discută despre consecinţele retragerii americane

Secretarul american al apărării Mark Esper
Secretarul american al apărării Mark Esper (Chip Somodevilla/Getty Images)

Şeful Pentagonului, Mark Esper, efectuează o vizită neoficială în ţările din Orientul Mijlociu din 18 octombrie.

Esper va primi actualizări cu privire la operaţiunile curente din regiune şi apoi se va îndrepta către oficiul NATO de la Bruxelles, unde se va întâlni cu omologul său turc pentru a discuta despre ofensiva turcă în nordul Siriei.

Esper a ajuns la Bagdad pentru a avea întâlniri cu omologul său irakian şi cu premierul Adel Abdul Mahdi şi a discuta despre evoluţiile din regiune care îngrijorează ambele ţări, a raportat Reuters.

De asemenea, discuţiile vor aborda consecinţele retragerii parţiale a trupelor americane din Siria şi rolul pe care Irakul îl va juca în perioada următoare.

Esper a declarat anterior că aproximativ 1.000 de soldaţi americani, retraşi din Siria după începutul ofensivei Turciei de acolo, se vor îndrepta spre vestul Irakului.

"Suntem încă în primele etape ale retragerii din nord-estul Siriei. Va dura săptămâni, nu zile, şi suntem ... în multe feluri doar la începutul retragerii. Scopul este de a-i scoate pe soldaţii noştri şi, în cele din urmă, de a-i duce înapoi acasă ", a declaratEsper.

El a adăugat că săptămânile necesare pentru ca forţele americane să părăsească Siria dau suficient timp ca Washingtonul şi Bagdadul să rezolve detaliile unei retrageri din Irak.

Între timp, guvernul irakian a declarat, la 22 octombrie, că forţele americane aflate acum în Siria nu vor avea voie să rămână în vestul Irakului.

La 21 octombrie, Esper a afirmat că un mic contingent de trupe americane ar putea rămâne în Siria pentru a proteja câmpurile petroliere, dar că propunerea nu a fost discutată cu preşedintele american Donald Trump.

Vizita survine pe fondul unor acorduri de încetare a focului între Washington şi Ankara destinate să oprească ofensiva militară a Turciei în Siria, care ţintea militanţii kurzi sirieni, încheiată în urmă cu câteva ore.

Statele Unite au anunţat retragerea trupelor sale din nord-estul Siriei cu doar două zile înainte ca Turcia să-şi lanseze operaţiunea militară în zonă. Obiectivul declarat al preşedintelui Recep Erdogan era să cureţe zona de terorişti şi militanţi kurzi, pe care Ankara îi consideră terorişti.

Casa Albă a declarat la momentul respectiv că nu va "sprijini şi nu va fi implicată în operaţiunea Turciei". După o săptămână, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că 1.000 de trupe suplimentare vor fi retrase din nordul Siriei, astfel încât armata americană să nu fie prinsă între armatele rivale.

Ofensiva a fost criticată dur de ţările occidentale, dar şi de Siria, care a afirmat că este o încălcare a suveranităţii sale şi a desfăşurat trupe în nord-estul republicii pentru a ajuta kurzii să respingă operaţiunea.

Mai multe ţări, inclusiv SUA, Germania şi Marea Britanie au anunţat un embargou asupra exporturilor de arme către Turcia din cauza operaţiunii.