Secretarul american al Energiei avertizează cehii să nu coopereze cu Rusia

Secretarul american al Energiei, Rick Perry
Secretarul american al Energiei, Rick Perry (Bloomberg via Getty Images)

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a avertizat guvernul ceh să nu aleagă Rusia ca partener pentru un proiect profitabil ce vizează energie nucleară.

Perry, luând cuvântul miercuri în Praga, a reiterat faptul că Rusia a folosit energia “ca armă politică”, potrivit RFE/RL.

El a adăugat că “industria nucleară americană este cea mai sigură, cea mai de încredere pentru aceasta problemă”.

Republica Cehă ia în considerare extinderea industriei energetice, iar compania americană Westinghouse şi cea rusească Rosatom se află printre principalii pretendenţi pentru un contract.

Perry a vizitat Republica Cehă ca parte a unui tur în Europa Centrală şi de Est, în contextul în care administraţia preşedintelui Donald Trump încearcă să încurajeze cumpărarea de gaz natural lichefiat din SUA sau de la alţi furnizori pentru a reducere dependenţa de gazul rusesc.

Remarcile lui Perry au reiterat în mare parte ce a afirmat, marţi, la Budapesta, avertizând că Rusia a folosit energia ca armă şi continuă să facă acest lucru.

De asemenea, Kerry a cerut Ungariei şi vecinilor săi să respingă gazoductele ruseşti despre care Washingtonul a afirmat că sunt folosite pentru a cimenta influenţa Moscovei în regiune.

Perry a declarat că Rusia foloseşte proiectul gazoductul Nord Stream 2 şi proiectul Turkstream pentru “a întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est”.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Turkstream, un gazoduct în construcţie ce leagă Rusia de Turcia, este benefic pentru Ungaria, deoarece unul dintre braţele sale va aduce gaz la graniţa sudică a Ungariei printr-o nouă rută.

Budapesta va fi dispusă să cumpere gaz din Croaţia, care construieşte un terminal pentru gaz natural lichefiat, şi din România, a adăugat Szijjarto.

Perry şi-a început turneul în Polonia şi a vizitat de asemenea şi Ucraina în timpul şederii de 6 zile în regiune.

În 8 noiembrie, el a participat la semnarea unui contract pe termen lung între principala companie de gaz a Poloniei şi firma americană Cheniere pentru livrări de gaz natural lichefiat din SUA.

Perry şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-au întâlnit în 12 noiembrie la Kiev şi au anunţat lansarea unui dialog strategic pe tema energiei. Ei au discutat despre perspectiva dezvoltării rezervelor de gaz şi petrol ale Ucrainei, ţară despre care Perry a precizat că ar putea deveni “Texasul Europei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe