Secretarul de Stat al SUA: NATO trebuie să se schimbe sau devine învechită

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

NATO trebuie să crească şi să se schimbe, altfel riscă să devină învechită, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

„De acum NATO face şaptezeci de ani, trebuie să crească şi să se schimbe. Trebuie să se confrunte cu realităţile zilelor noastre şi cu provocările de astăzi”, a afirmat Pompeo în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, după ce a ţinut un discurs la Berlin.

"Dacă naţiunile cred că pot obţine beneficii în domeniul securităţii fără a furniza NATO resursele de care are nevoie, dacă nu îşi respectă angajamentele, există riscul ca NATO să devină ineficientă sau învechită", a adăugat el.

Emmanuel Macron a afirmat săptămâna aceasta că NATO ar suferi de "boală cerebrală".

Întrebat dacă încă mai crede în prevederile Articolului 5 care stipulează clauzele privind „apărarea colectivă” din tratatul NATO - în temeiul căruia un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor - Macron a răspuns: „Nu ştiu.”

Administraţia americană a cerut statelor membre NATO să îşi respecte obligaţiile de a acorda 2% din PIB pentru apărare. Cerinţa preşedintelui american a tensionat relaţiile deja încordate cu partenerii europeni, în principal Germania şi Franţa.