Secretarul de Stat american acuză şeful OMS că a fost ”cumpărat” de China

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Stringer/AFP/Getty Images)

Secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a acuzat pe directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus de faptul că a fost ”cumpărat” de regimul comunist chinez, potrivit Daily Telegraph.

Şeful diplomaţiei americane a lansat aceste acuzaţii marţi, la Londra, într-o întâlnire privată cu deputaţi britanici.

Potrivit surselor citate de Daily Telegraph, Pompeo a apreciat că eşecurile OMS, o organizaţie pe care a catalogat-o ”politică” şi nu bazată pe ştiinţă, au generat morţi în rândul britanicilor.

”Atunci când lucrurile au început să se mişte, în momentul cel mai important, când exista o pandemie în China, Tedros era cumpărat de guvernul chinez - nu pot spune mai mult despre asta, dar trebuie s-o spun, întrucât mă bazez pe informaţii secrete solide - s-a încheiat un acord cu ocazia alegerii lui Tedros la şefia OMS. (...). A existat un acord pntru această alegere şi când lucrurile au început să progreseze, aveţi britanici morţi, din cauza acestui acord”, a adăugat el, potrivit Daily Telegraph.

Declaraţiile au fost făcute la o întâlnire găzduită de Henry Jackson Society, un think-tank care susţine abordarea unei linii dure împotriva regimului comunist din cauza modului în care a administrat pandemia virusului Wuhan. Organizaţia a alcătuit un total al pretenţiilor băneşti care se pot imputa Chinei de către ţările G7 pentru dezastrul cauzat economiei şi societăţii occidentale, stârnind mânia regimului comunist chinez.

Reacţia OMS la declaraţiile lui Pompeo nu s-a lăsat aşteptată. ”OMS nu este la curent cu asemenea declaraţii, însă respingem orice atac la persoană şi acuzaţii nefondate”, a declarat pentru The Daily Telegraph un purtător de cuvânt al agenţiei ONU.

Aflat la Londra la o conferinţă de presă comună cu premierul Boris Johnson, Mike Pompeo a cerut ţărilor să se alăture SUA pentru a forma o coaliţie care să se opună agresivităţii şi acţiunilor regimului comunist chinez, care subminează valorile occidentale.

După vizita la Londra, Mike Pompeo s-a îndreptat către Copenhaga, unde a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen şi apoi de omologul său Jeppe Kofod. Pe agenda convorbirilor se află de asemenea China.