Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor: “Există o dorinţă de distrugere a serviciului public audio vizual din România!”

Ricardo Gutierrez a dat asigurări ferme că Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sprijini,toate demersurile organizaţiilor sindicale vizând respingerea tentativei preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce TVR-ul în insolvenţă.
Ricardo Gutierez, Secretarul General al organizaţiei European Federation of Journalists (EFJ)
Ricardo Gutierez, Secretarul General al organizaţiei European Federation of Journalists (EFJ) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe fundalul tentativelor politicului de a băga Televiziunea Publică în insolvenţă, FAIR-Mediasind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ia în calcul, cu sprijinul partenerilor internaţionali, depunerea unei plângeri la Comisia de Petiţii a Parlamentului European privind declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea Directivelor UE şi a Tratatului de Aderare.

Anunţul Mediasind vine la câteva zile după ce secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ( EFJ), Ricardo Gutierrez, a efectuat o vizită în România, ocazie cu care acesta a dat asigurări ferme că Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sprijini toate demersurile organizaţiilor sindicale întreprinse în vederea respingerii tentativei preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce Televiziunea Naţională în insolvenţă, acţiune care va afecta independenţa instituţiei publice şi care va conduce la cenzură.

Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times de FAIR - Mediasind, Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor EFJ, Ricardo Gutierrez, a efectuat în perioada 16-18 martie a.c. o vizită în România, unde a participat la conferinţa internaţională “Protecţia Jurnaliştilor şi Libertatea de Exprimare”, eveniment ce a avut loc la Palatul Parlamentului, organizat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în parteneriat cu Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR mediasind. În cadrul dezbaterilor, liderul EFJ a prezentat Platforma Consiliului Europei privind protecţia jurnaliştilor

Programul vizitei a cuprins în data de 18 martie a.c. şi o întâlnire a oficialului EFJ cu secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Vasile Oprean, ocazie cu care Ricardo Gutierrez a pledat pentru necesitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă din sectorul Cultură şi Mass-Media.

Secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a avut, de asemenea, la sediul Televiziunii Române, o întâlnire cu salariaţii şi reprezentanţii sindicatelor din Societatea Română de Televiziune, afiliaţi la FAIR-Mediasind. Cu acest prilej, Ricardo Gutierrez a dat asigurări ferme că Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sprijini, în continuare, toate demersurile organizaţiilor sindicale întreprinse în vederea respingerii tentativei preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce Televiziunea Naţională în insolvenţă, acţiune care va afecta independenţa instituţiei publice şi care va conduce la cenzură.

FEJ a sesizat Comisia Europeană şi Consiliul Europei despre situaţia din TVR

“Sentimentul nostru este că există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituţii nu trebuie să plătească preţul unei gestiuni haotice. Puteţi să contaţi pe noi (Federaţia Europeană a Jurnaliştilor-n.n.)că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene. Am denunţat, deja, proiectul de lege în ceea ce priveşte insolvenţa, în Consiliul European şi am început discuţiile cu EBU (European Broadcasting Union-n.n). Cele 47 de ţări din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu ameninţarea care planează asupra serviciului audio vizual din România prin această lege a insolvenţei. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicaţii oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul Român va trebui să dea explicaţii.” - a declarat Ricardo Gutierrez.

Statele membre UE au obligaţia să asigure un serviciu public audio vizual independent faţă de puterea politică

“Nu ne confruntăm cu astfel de situaţii pentru prima dată. La fel s-a întâmplat acum trei ani, când a fost închisă Televiziunea publică din Grecia. FEJ a susţinut televiziunea greacă. Aceasta a fost redeschisă iar personalul a fost reangajat. Suntem aici pentru a-i reaminti Guvernului Român care îi sunt obligaţiile. Pluralismul în mass- media este o obligaţie într-o democraţie, într-un stat. Este o obligaţie scrisă în Convenţia Drepturilor Omului. Concret, statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să asigure un serviciu public audiovizual sustenabil din punct de vedere financiar, care să fie independent faţă de puterea politică şi care să reflecte ansamblul opiniei publice în mod pluralist. Sentimentul nostru este că Guvernul Român nu face, cel puţin până acum, ceea ce trebuie, pentru a garanta atât suportul financiar al acestui serviciu cât şi independenţa sa. De aceea sunt aici, ca să vă aduc mesajul nostru de susţinere. Dacă FAIR-Mediasind face toate demersurile necesare la nivel naţional, contaţi pe faptul că noi că o să vă ajutăm la nivel internaţional.”, a încheiat secretarul general al FEJ..

Constatând pericolul care planează asupra SRTV, FAIR-Mediasind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ia în calcul, cu sprijinul partenerilor internaţionali, depunerea unei plângeri la Comisia de Petiţii a Parlamentului European privind declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea Directivelor UE şi a Tratatului de Aderare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură