Securitatea şi supravegherea au crescut în timp ce Bo Xilai era judecat

O privire de ansamblu a Curţii Populare Intermediare din Jinan în a patra zi a procesului fostului politician chinez Bo Xilai pe 24 august 2013 în Jinan, China.
O privire de ansamblu a Curţii Populare Intermediare din Jinan în a patra zi a procesului fostului politician chinez Bo Xilai pe 24 august 2013 în Jinan, China. (Feng Li / Getty Images)

Procesul lui Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic este încă un subiect de discuţii aprinse şi speculaţii. În această perioadă, poliţia şi forţele de securitate şi-au intensificat eforturile de a-i reţine şi de a-i împiedica pe activiştii şi pe petiţionari.

În Jinan - capitala provinciei Shandong şi oraşul în care Bo Xilai a fost judecat - şi în Chongqing municipiul cu 30 de milioane de locuitori în care Bo Xilai a fost secretar de partid, oficialii au lansat o operaţiune de "menţinere a stabilităţii", pe toată durata procesului lui Bo Xilai.

Li Hongwei, un petiţionar din Jinan, a cerut permisiunea de a fi prezent la curtea de judecată în prima zi a procesului lui Bo. Când Epoch Times l-a contactat prin telefon, el a declarat că este monitorizat şi nu are libertatea de a declara ceva.

În ultimele 15 luni, profesorul Sun Wenguang de la universitatea Shandong din Jinan, este ţinut sub monitorizare de către autorităţi. Odată cu începerea procesului lui Bo Xilai, profesorul Sun este ţinut sub supraveghere chiar mai strictă. Iniţial, numărul persoanelor care îl supravegheau în ture era de 5-6 dar în prezent, există peste 10 oameni care îl supraveghează continuu. Ei i-au interzis părăsirea domiciliului pentru a-şi cumpăra alimente sau chiar pentru a-şi arunca gunoiul. Cu o jumătate de lună în urmă, conexiunea sa la internet a fost întreruptă şi în prezent Epoch Times nu a reuşit nici măcar în a-l contacta telefonic.

Cenzura este un lucru normal printre localnicii din Chongqing. Un avocat din zonă a închis telefonul atunci când i-a fost cerută opinia în cazul Bo Xilai de către Epoch Times. Un altul a declarat, "Eu sunt avocat... Ca avocat şi cetăţean, nu vreau să vorbesc despre această problemă, deoarece cazul lui Bo este atât de sensibil." Un om de afaceri a spus: "Noi nu putem face nici o declaraţie despre cazul lui Bo la acest număr de telefon ".

De asemenea, alţi petiţionari din Chongqing nu au putut fi contactaţi telefonic.