Şedinţele în dosarul Filat, în continuare închise. Vlad Filat insistă ca şedinţa să fie publică

Marţi la Curtea de Apel Chişinău a avut loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul fostului prim-ministru, Vlad Filat. Magistraţii au decis ca şedinţele de judecată să fie închise, iar partea apărării a precizat că va insista pe şedinţe publice.
Vlad Filat intră în sala de judecată
Vlad Filat intră în sala de judecată (Captură Foto / privesc.eu)

Fostul prim-ministru, Vlad Filat a fost adus de mascaţi în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. În cadrul şedinţei de marţi, 27 septembrie, partea apărării a solicitat, din nou, ca şedinţele să se desfăşoare în mod public. Judecătorii însă, au decis să respingă cererea avocaţilor, menţinând statutul de şedinţe închise în dosarul Vlad Filat.

„Judecătorii au ratat şansa de a corecta acele erori grave pe care le-a admis instanţa de fond de prim rang, de la Buiucani. Noi vom insista în continuare ca şedinţele să fie publice”, a menţionat unul dintre avocaţii fostului lider PLDM, Vlad Filat.

Acelaşi lucru l-a solicitat şi Filat care în momentul în care părăsea sala de şedinţe a declarat pentru presă că se aşteaptă ca şedinţele să se desfăşoare public. „Şedinţă publică aştept”, a precizat Vlad Filat.

„Magistraţii de la Curtea de Apel nu au motivat în niciun fel această încheiere. Mai mult decât atât, noi am cerut să ni se elibereze o copie a acestei încheieri şi judecătorii ne-au refuzat, din simplul motiv că nu aveau cum să motiveze o astfel de cerere. Noi chiar presupunem că această cerere a fost pregătită de ieri, deoarece era deja scrisă la calculator, spre marea noastră mirare”, a mărturisit avocatul Igor Popa, potrivit privesc.eu.

Potrivit acestuia, motivele invocate de procuror pentru desfăşurarea şedinţelor cu uşile închise ar fi total absurde. „Unul dintre aceste motive este că, la faza urmăririi penale se află un dosar penal disjuns din celălalt trimis în instanţă. Cunoaştem foarte bine că dosarele care au aceleaşi fapte conexe se judecă împreună. În afară de aceste elemente a mai invocat nişte absurdităţi legate de un alt dosar penal unde s-a stabilit şedinţă închisă, care nu are nici o legătură cu dosarul în cauză şi nu poate fi aplicată prin analogie. Respectiv susţinerile procurorului de a fi şedinţe închise sunt total absurde”, a conchis partea apărării.

Amintim că Judecătoria Buiucani a decis la 27 iunie să-l condamne pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani închisoare. Aceasta i-a aplicat fostului lider PLDM 9 ani de detenţie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, l-a amendat cu 60.000 de lei, l-a privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei. Următoarea şedinţă de judecată va avea loc la 11 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe