Şef Serviciu BNR: Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit, imoral

Comisionul de interogare a soldului este imoral, a declarat luni şefa serviciului Direcţia Stabilitate Financiară din cadrul BNR, adăugând că va veni o perioadă dură pentru bănci.
Bancomat
Bancomat (Epoch Times)

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Ruxandra Avram, şef serviciu Direcţia Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naţionale a României.

Specialista i-a avertizat pe bancheri că va veni o perioadă dificilă, având în vedere că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază va obliga băncile să-şi alinieze cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură.

"Vreau să aduc în atenţie o nemulţumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piaţa produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, şi nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puţin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit — înţelegând disponibilităţile mele, să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură", li s-a adresat Ruxandra Avram oficialilor din sectorul financiar.

Potrivit Ruxandrei Avram, contul de plăţi de bază este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde iar băncile vor trebui să devină, peste noapte, competitive inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor, a precizat reprezentantul BNR.

Directiva privind transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor de plată, transferul conturilor de plăţi şi accesul la un cont de plăţi de bază are drept scop declarat să le permită consumatorilor din întreaga UE să aibă acces la serviciile legate de conturile bancare, să le compare şi, dacă nu sunt mulţumiţi, să treacă la un alt furnizor.

"Scopul nostru este să permitem consumatorilor să fie mai bine informaţi cu privire la comisioane, atât înainte, cât şi după ce deschid un cont, şi să îşi poată schimba rapid şi cu uşurinţă furnizorul, dacă doresc. De asemenea, această propunere va favoriza concurenţa în sectorul serviciilor financiare cu amănuntul şi va recompensa întreprinderile care pun la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai variată, la preţuri mai avantajoase”, declara, în mai 2013, Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

Mai amintim în context că la numeroase bănci, pentru a-ţi putea verifica soldul de pe card la bancomat trebuie să îţi dai acordul pentru că din cont să ţi se reţină mici sume de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie