Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată în dosarul despăgubirii ilegale de la ANRP

(photos.com)

Magistraţii Curţii Supreme au decis sâmbătă dimineaţă arestarea preventivă a şefei DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, după despăgubirea ilegală de zeci de milioane de euro acordată pentru un teren supraevaluat din Bucureşti de o comisie ANRP din care aceasta a făcut parte, în favoarea omului de afaceri Gheorghe Stelian, informează Mediafax.

Instanţa a decis că se impune arestarea preventivă şi în cazul altor doi foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, precum şi în cazul celui care a evaluat terenul cu pricina expertul Emil Nuţiu - toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă. Potrivit b1.ro, la aflarea deciziei Alina Bica s-a prezentat la arestul Poliţiei Capitalei cu un autoturism condus de soţul ei.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu alţi doi foşti membri ai comisiei respective - deputatul UDMR Marko Attila şi preşedintele PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu.

DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2. Potrivit procurorilor, în martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului respectiv cu încălcarea prevederilor legale.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

În consecinţa, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului. Anchetatorii susţin că omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi împărţit cei 61 de milioane de euro cu alţi trei oameni de afaceri.