Şefa Forţei Aeriene a SUA: Încă este “posibil” ca Turcia să renunţe la sistemul rusesc S-400

Secretarul Forţei Aeriene americane, Heather Wilson
Secretarul Forţei Aeriene americane, Heather Wilson (Drew Angerer/Getty Images)

Secretarul Forţei Aeriene americane, Heather Wilson, a declarat că încă este “posibil” ca Turcia să renunţe la achiziţionarea sistemului rusesc de rachete S-400, un contract care a nemulţumit Washingtonul şi pe mulţi dintre aliaţii NATO, potrivit RFE/RL.

Întrebată dacă Ankara şi-ar putea schimba în cele din urmă poziţia privind sistemul S-400, Wilson a declarat joi că acest lucru “este posibil”.

“Diplomaţii continuă să lucreze asupra acestei probleme”, a afirmat ea, reiterând punctul de vedere că sistemul de rachete rusesc este “incompatibil cu avioanele de vânătoare F-35”.

SUA a cerut Turciei să anuleze acordul de achiziţionare a sistemului rusesc şi diverşi aliaţi NATO şi-au exprimat la rândul lor temerile cu privire la potenţiala ameninţarea sistemului S-400 la adresa avioanelor americane F-35.

Turcia, în calitate de membru NATO, participă la producerea avionului F-35 şi plănuieşte să cumpere 100 de bucăţi.

Dar oficiali americani au avertizat că ar putea fi anulate atât participarea turcilor în proiectul F-35, cât şi achiziţionarea planificată de către Ankara a acestor avioane de vânătoare.

De asemenea, un grup bipartizan de politicieni americani de top au cerut miercuri Turciei să anuleze achiziţionarea sistemului de rachete.

“Mesajul adresat Turciei este clar: există un consens amplu şi bipartizan că, în cazul în care Turcia avansează şi achiziţionează sisteme S-400, nu va obţine avioane F-35”, a afirmat Kevin McCarthy, liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara este conştientă de temerile SUA, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat că achiziţionarea sistemului de rachete este un fapt împlinit şi acordul nu va fi anulat. Primele livrări ruseşti ar putea avea loc chiar în luna iunie sau iulie a acestui an, au declarat oficiali turci.

Wilson a confirmat reporterilor că livrările în Turcia a echipamentelor de întreţinere a avioanelor F-35 au fost suspendate.

De asemenea, două avioane F-35 au fost predate Turciei în iunie 2019, însă ele rămân la o bază americană din Arizona, în timp ce piloţii turci au acces la ele.

“Continuăm să pregătim piloţii turci la Baza Aeriană Luke, dar nu credem că putem livra avioanele unei ţări ce deţine [sisteme] S-400”, a afirmat Wilson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe