Şefa Înaltei Curţi, pe lista neagră a lui Dragnea? Se deschide calea pentru revocarea ei

Judecătoarea care este liderul grupării majoritare pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM a lansat astăzi o cerere care ar putea deschide calea revocării şefei Înaltei Curţi.
Iulia Tarcea
Iulia Tarcea (qmagazine.ro)

Lia Savonea, liderul grupării majoritare pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM atacat-o, luni, frontal pe şefa Înaltei Curţi, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători, relatează G4Media.ro. Atacul judecătoarei vine în contextul în care formarea completurilor de 5 judecători a devenit una dintre problemele de căpătâi ale lui Liviu Dragnea, lucru pe care Tarcea nu s-a sfiit să îl arate public.

Mai exact, brusc, după ce apelul în dosarul Bombonica a ajuns la judecători care nu au fost pe placul lui Dragnea, Viorica Dăncilă a "descoperit" că nu ar funcţiona legal completurile de 5 judecători şi a sesizat CCR-ul care i-a dat câştig de cauză. La dezbaterile din CCR, şefa Înaltei Curţi i-a întrebat pe membrii CCR dacă nu văd nimic ciudat în asta...

"Nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, s-a constatat că nu funcţionează legal completurile de 5 judecători?", i-a întrebat Tarcea pe judecătorii CCR.

Ei bine, 5 zile mai târziu de la decizia CCR-ului care, se pare, n-a găsit nimic ciudat în faptul că Guvernul a devenit brusc preocupat de legalitatea completurilor de 5 judecători, astăzi, în deschiderea şedinţei Secţiei de judecători a CSM, Savonea "a lăsat deoparte obiceiul pentru care este binecunoscută de a acţiona prin interpuşi" (scrie G4Media) şi a acuzat-o practic pe Tarcea că a generat un conflict de natură juridică constituţională. Aşadar, Savonea a cerut dezbaterea "consecinţelor deciziei CCR" în şedinţa viitoare a CSM-ului.

”Vă rog să îmi permiteţi să pun în discuţie o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineaţă la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Secţiei pentru judecători a implicaţiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea ÎCCJ.

În fapt, vă rog să asiguraţi cadrul necesar unei şedinţe viitoare în care să putem dezbate vizavi de consecinţele acestei decizii. Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituţională, fapt este că acest conflict a fost generat de către conducerea ÎCCJ prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecinţe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influenţeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi ştim că Justiţia este egală, imparţială, unică pentru toţi, că responsabilităţile şi obligaţiile conducerilor instanţelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea ÎCCJ, asta scrie în lege, şi eu vreau să mă asigur că se întâmplă şi în fapt acest lucru. Cred că secţia trebuie să dezbată în regim de urgenţă, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita ÎCCJ, conducerii de fapt a ÎCCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei, respectiv de la obligaţiile de a asigura părţilor o judecată independentă, complete constituite numai în condiţiile şi în termenii legii şi aşa mai departe”, a declarat Savonea.

Potrivit G4Media, surse judiciare atrag atenţia că Lia Savonea deschide astfel calea revocării şefei ÎCCJ, Cristina Tarcea.

"Savonea este liderul grupării majoritare pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Nicoleta Tânt, Simona Marcu şi Evelina Oprina, adică 5 membri din 9. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu", mai arată G4Media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne