Şefa PNL: Guvernul Grindeanu se joacă de-a alba-neagra cu Legea salarizării unitare, când o asumă, când nu

Guvernul Grindeanu trebuie să îşi asume în mod direct mult aşteptata Lege a salarizării unitare, a solicitat, în numele partidului pe care îl reprezintă, Raluca Turcan.
Raluca Turcan(Presedinte PNL),
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Grindeanu se joacă de-a alba-neagra cu Legea salarizării unitare, când o asumă, când nu o mai asumă. Există informaţii că proiectul Legii salarizării unitare ar fi abandonat şi se încearcă iniţierea lui NU de către Executiv, cum ar fi normal, ci de către parlamentarii majorităţii, a tras un semnal de alarmă, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan.

"PSD vrea să adopte o lege care să fie o declaraţie, dar despre care ei ştiu că nu o vor aplica. Cu certitudine NU în acest an, pentru că nu au fost prevăzuţi bani în buget. E foarte probabil nici în anii următori. Se vede cât de mult a minţit PSD în campanie: promiteau aplicarea Legii cu majorări de 20% de la 1 iulie 2017, ministrul Muncii a afirmat recent că a amânat termenul pentru 1 ianuarie 2018", a precizat Raluca Turcan.

Potrivit şefei PNL, partidul lui Liviu Dragnea trebuie să-şi recunoască minciuna pentru a putea trece mai departe cu o lege aplicabilă cât mai curând posibil, altfel, vom tot avea parte de amânări peste amânări, adică perpetuarea haosului.

PNL consideră că este absolut necesară o Lege realistă a salarizării unitare, care să pună ordine în sistemul bugetar şi să aducă echitate, iar asta presupune:

1. O aplicare predictibilă, etapizată, pe parcursul a 4 ani. Doar aşa poate fi echilibrat sistemul de salarizare aplicând doar principiul creşterii veniturilor (adică fără tăieri).

2. Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile prioritare pentru ajustarea pozitivă a veniturilor.

3. Raportul dintre cel mai mic salariu şi cel mai mare trebuie să fie 1 la 13. (asta înseamnă că salariile foarte mari vor stagna).

4. Creşterea medie a veniturilor poate fi cuprinsă între 30 – 40 %, iar impactul total în cei 4 ani de aplicare etapizată poate fi de circa 23 de miliarde de lei – este impactul maxim care poate fi suportat de buget.
5. În paralel cu Legea salarizării unitare trebuie început un proces de evaluare şi profesionalizate a sistemului bugetar, pentru că serviciile publice în multe situaţii lasă de dorit. Avem nevoie de eficienţă/ performanţă şi în sistemul de stat!