Şefii ANRP şi-au înaintat demisia premierului. Instituţia are mii de procese pe rol

Preşedintele ANRP, George Băeşu
Preşedintele ANRP, George Băeşu (anrp.gov.ro)

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie devenită 'celebră' odată cu arestarea fostei şefe DIICOT, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă "o situaţie excepţională" la ANRP, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, Sorin Lazăr şi de Codruţa Selavărdeanu.

Potrivit gândul.info, preşedintele ANRP, George Băeşu a declarat pentru Mediafax că în memoriul său se arată că împotriva instituţiei sale există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

"Avem o situaţie excepţională la ANRP. Cred că suntem singura instituţie din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetăţenii cer amendare pentru neplată sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire. În condiţiile Legii contenciosului administrativ, suntem în situaţia în care instanţele ne aplică amenzi nu pentru faptul că nu am face bine ce facem, ci pentru că nu facem în 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru ca alţii au furat cât au putut din acest domeniu, oamenii nemulţumiţi au făcut procese în instanţă, iar instanţele astăzi amendează pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare", a susţinut Băeşu, acuzând că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "supermeni".

În memoriul înaintat premierului se mai arată că, începând cu anul 2012, conturile insitituţiei au fost blocate prinexecutări silite, pe motiv că ANRP nu a acordat despagubirile dispuse de instanţe, în contextul în care Ministerul Finanţelor Publice a alocat în ultimii cinci ani doar 20-25% din suma necesară despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate de comunişti, relatează HotNews.

Şefii ANR acuză că şi Ministerul Justiţiei "le-a făcut greutăţi." Astfel, o modificăre a Legii 554/2004 intiţiată de Ministerul Justitiţiei îii obligă pe şefii instituţiei să se deplaseze personal din Bucuresti în toata ţara, la Curţile de Apel unde se judecă litigiile în care cetăţenii care nu şi-au încasat despăgubirile cer amendarea lor pentru nepunerea în executare sau întârzierea plăţilor.

Băeşu a mai precizat că memoriul a fost înaintat premierului însoţit de demisia să şi a celor doi vicepreşedinţi, urmarea fiind că Victor Ponta a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări.

Potrivit sursei citate, după şedinţa săptămânală a conducerii PSD, premierul Victor Ponta le-a dat dreptate şefilor ANRP, susţinând că aceştia sunt "între ciocan şi nicovală."

"Să facă ceva neverificat şi peste ani să răspundă sau să verifice bine. În luna februarie au amenzi de trei ori mai mari ca salariul. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanţei", a comentat premierul, adăugând că o soluţie trebuie să vină de la ministerele de Finanţe şi al Justiţiei, la care a trimis memoriul lui Băeşu.

Reamintim că recent, pe fundalul scandalului legat de dezvăluirile despre uriaşa despăgubire supraevaluată cu 62 de milioane de euro acordată de ANRP în martie 2011, Băeşu a acuzat un adevărat "jaf" al ANRP. Şefii ANRP au explicat, pentru EVZ, că instituţia are calitate de pârâtă în 8.000 de dosare, iar în ultimii şase ani i-au fost retrase din conturi 1,3 miliarde de lei de către executorii judecătoreşti. Numai că, nu toţi cei care au primit bani i-au luat pe drept, a acuzat conducerea ANRP-ului.

George Băeşu a susţinut că anumite persoane au obţinut mai multe despăgubiri în baza unor retrocedări ilegale, alţii au primit despăgubiri supraevaluate - cum este cazul prezentat de procurorii DNA în dosarul în care este implicată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, - iar alţii au luat bani fără a avea acte care să dovedească că sunt într-adevăr foşti proprietari, de vină fiind, în opinia fostului deputat PSD, executorii judiciari care au colaborat cu rechinii imobiliari pentru a înşela ANRP.

"Avem oameni care şi-au luat banii de două ori în 2014 şi asta doar datorită executorilor judecătoreşti. Avem oameni care şi-au încasat banii în două dosare de executare cu doi judecători executori diferiţi. Avem oameni care au pierdut în instanţă, care au renunţat la executarea silită (a ANRP - n.r.), iar executorul a folosit banii aceia pentru a rezolva un alt dosar de executare (al aceleiaşi persoane n.red). Nouă nu ne-a zis nici executorul şi nici partea care a luat banii şi am ajuns ca, atunci când am avut bani, sa îl mai plătim o dată. Iar acum trebuie să recuperăm banii", a declarat George Băeşu pentru publicaţia citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.