Şefii de Stat Major ai armatelor rusă şi americană discută în Viena despre Siria şi alte probleme majore

Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford.
Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei SUA, şi Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, se vor întâlni luni la Viena pentru a discuta despre situaţia din Siria, unde Rusia şi SUA, alături de Iran şi Turcia, s-au implicat militar în războiul civil al ţării arabe, ce durează de 8 ani, potrivit RFE/RL.

Dunford şi Gherasimov vor discuta de asemenea şi despre alte probleme presante, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei americane, colonelul Patrick Rayder.

Purtătorul de cuvânt american a mai precizat că, printre altele, cei doi lideri militari vor aborda problema operaţiunilor ruseşti în Siria şi vor analiza situaţia relaţiilor militare ruso-americane, precum şi situaţia securităţii internaţionale în Europa.

Preşedintele Donald Trump i-a surprins în 19 decembrie 2018 pe politicienii americani şi pe mulţi lideri militari când a anunţat că va retrage toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria, unde aceştia au sprijinit o miliţie kurdă în lupta de eliminare a grupului jihadist Statul Islamic ce operează în ţara arabă.

Trump şi-a motivat decizia afirmând că jihadiştii au fost înfrânţi şi că nu mai este nevoie de prezenţa soldaţilor americani.

Mulţi susţinători, critici şi aliaţi internaţionali şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie, afirmând că Rusia şi Iranul vor obţine o mare victorie şi că luptătorii kurzi vor rămâne la dispoziţia forţelor turceşti.

Dar luna trecută, Casa Albă a clarificat planurile pentru trupele americane, precizând că vor rămâne aproximativ 400 de soldaţi pentru “menţinerea păcii” în Siria şi pentru protejarea kurzilor.

Rusia şi Iranul au oferit un sprijin crucial guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în conflictul din zonă. Pe de altă parte, SUA şi Turcia susţin grupuri rebele diferite.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington şi armatele lor s-au deteriorat sever în 2014 după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, care luptă cu trupele guvernamentale ucrainene.

Dunford şi Gherasimov s-au întâlnit periodic în 2018, cele două tabere încercând să calmeze tensiunile şi să restaureze comunicaţiile.

De asemenea, cele două ţări se află într-o dispută privind decizia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), insistând că Rusia a încălcat termenii acordului.

Rusia, care neagă acuzaţia, a anunţat că se retrage la rândul său din Tratatul INF, care a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km. Acum, renunţarea la tratat a dat naştere temerilor privind lansarea unei noi curse a înarmării.