Şeful agenţiei de spionaj a Marii Britanii apasă pedala: provocările chineze sunt mult mai mari decât dosarul Huawei

Sediul GCHQ în Cheltenham, Marea Britanie
Sediul GCHQ în Cheltenham, Marea Britanie (David Goddard/Getty Images)

Occidentul trebuie să înţeleagă faptul că provocarea revoluţiei tehnologice a Chinei merge cu mult dincolo de disputa dintre Huawei şi SUA cu privire la furtul de proprietate intelectuală şi spionaj de stat, a declarat şeful agenţiei britanice de spionaj, potrivit Reuters.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente pentru telecomunicaţii din lume, se află sub o monitorizare intensă după ce SUA a cerut aliaţilor săi să nu folosească tehnologia şi produsele companiei chineze din cauza temerilor că acestea ar putea fi un mijloc pentru desfăşurarea de operaţiuni de spionaj chineze.

Jeremy Fleming, directorul principalei agenţii de spionaj a Marii Britanii (GCHQ), a declarat că viteza incredibilă de schimbări tehnologice dezlănţuie niveluri fără precedent de incertitudine, instabilitate şi riscuri.

“Provocarea strategică în ceea ce priveşte locul Chinei în era tehnologiei globalizate este mult mai mare decât doar o companie specializată în echipamente de telecomunicaţii”, a indicat Fleming, unul dintre cei mai buni spioni ai Marii Britanii, în remarci făcute în Singapore.

GCHQ are o legătură strânsă cu Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), precum şi cu agenţiile de spionaj din Australia, Canada şi Noua Zeelandă. Aceste instituţii formează aşa-numita alianţă de spionaj “Five Eyes” (Cinci Ochi).

Comparată de unii cu o cursă a înarmării din timpul Războiului Rece, Washingtonul este îngrijorat că dominaţia în domeniul reţelelor 5G va oferi oricărui competitor global precum China un avantaj pe care SUA nu este pregătită să îl accepte.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe