Şeful ANAF îi dă replica lui Iohannis: "O ţară nu poate funcţiona dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum"

sigla ANAF
sigla ANAF (Epoch Times România)

"De când sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost şi este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate în orice ţară civilizată. Iar ANAF exact asta face" i-a dat Gelu Diaconu, şeful ANAF, replica preşedintelui Iohannis, după ce acesta a făcut câteva declaraţii legate de faptul că numeroase firme mici au fost închise în urma controalelor agenţilor fiscali.

Reamintim că, marţi, întrebat de presă ce părere are despre ploaia de controale făcute de ANAF în ultima perioadă, controale în urma cărora numeroase firme mici au fost închise pentru sume ridicol de mici, preşedintele Iohannis a afirmat că este bine să se caute proceduri care încurajează investitorii să îşi ducă afacerea mai departe, nu metode prin care firmele să fie închise.

"Este un pic dificil să comentez speţe foarte concrete fără date foarte concrete. E bine să căutăm proceduri care încurajează investitorii să îşi ducă afacerea mai departe şi nu să găsim metode prin care să închidem firme. Asta la modul general. Particular, întrebaţi la ANAF dacă ei cred că o ţară fără firme poate să funcţioneze", a declarat Iohannis.

"România e o ţară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, învăţământ, Fisc, ANAF, şi din păcate constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în alta. Ba avem situaţii în care Fiscul nu se ocupă, ba se ocupă deodată de detalii care nu cred că merită foarte multă atenţie. ", a mai adăugat preşedintele, citat de Hotnews.

În replică la afirmaţiile preşedintelui, şeful ANAF a declarat, pentru Mediafax, că, într-adevăr, o ţară nu poate funcţiona fără firme dar, în egală măsură, "nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum". Şeful ANAF a adăugat că instituţia sa a colectat în jur de un miliard de euro în plus, sumă care nu este colectată de la covrigării şi florării, "ci din eficientizarea colectării şi combaterea marii evaziuni."

"Sunt convins că, nu peste foarte mult timp, când surplusul de venituri obţinut din combaterea evaziunii va ajuta la relaxarea fiscalităţii, păstrând România în ţintele de deficit, lumea va înţelege că nu este vorba de nicio exagerare a ANAF, ci de respectarea legii şi asigurarea unui mediu concurenţial onest la absolut toate nivelurile", a mai afirmat Diaconu.

Reamintim că schimbul de replici între Klaus Iohannis şi Diaconu vine pe fondul unei ofensive fără precedent a inspectorilor fiscali contra evaziunii, în special contra micii evaziuni. Opinia publică, presă, analiştii, politicienii din opoziţie etc. au acuzat că în timp ce marii evazionişti îşi păstrează liniştiţi averile fără să plătească taxe, în schimb micile restaurate, magazine, terase sunt închise chiar şi pentru 5 lei găsiţi în plus în casa de marcat.

Mai mult, şeful ANAF a fost acuzat şi că aplică duble standarde când vine vorba de toleranţă zero faţă de evaziune. În condiţiile în care zeci de firme au fost închise pentru nereguli de doar câţiva lei, iar pe uşi şi geamuri li s-a lipit anunţul "Activitate suspendată de Antifraudă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale", hotelul familiei şefului ANAF, Gelu Diaconu, a continuat să funcţioneze "binemersi" la o zi după ce jurnalistul Stelian Negrea a reclamat la Telverde, Direcţia Antifraudă, că nu i s-a emis bon pentru ce a consumat la respectivul hotel:

"Legea e doar pentru căţei. Hotelul şefului Fiscului unde am băut ieri o cafea şi o apă minerală fără să-mi fie emis bon fiscal este binemersi deschis în acesta dimineaţă: clienţii intră şi ies în voie iar parcarea e plină de maşini. Nici o maşină de la Antifraudă nu se afla în faţa hotelului şefului Fiscului pentru încălcarea legii deşi domnul Gelu Diaconu, şeful ANAF, ne asigura aseară că "dacă a fost făcută sesizare la Telverde, Direcţia Antifraudă va demara controlul, la fel ca în orice altă situaţie, în vederea verificării modului în care această societatea (n.r. adică firma şefului ANAF) respecta prevederile legale. Absolut toate sesizările făcute la Telverde urmează aceeaşi procedură, fără excepţie, şi toate cazurile unde s-au găsit nereguli primesc acelaşi tratament, inclusiv suspendarea activităţii. Nu există tratament preferenţial iar acţiunile care vizează întărirea disciplinei fiscale vor continua în acelaşi ritm", scria jurnalistul Stelian Negrea, pe contul său, la o zi după întâmplare.

Gelu Diaconu a refuzat să comenteze întâmplarea, mai adaugă Negrea:

"Va imaginaţi că ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar pentru faptul că vreau un control obiectiv şi neutru nu o să fac publică adevărata întâmplare, care nu îl pune într-o lumina favorabilă pe respectivul jurnalist", ar fi declarat Diaconu, potrivit jurnalistului. Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne