Şeful ANSVSA, Cristian Duicu, ridicat de procurori

(photos.com)

Şeful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Cristian Duicu, a fos ridicat de procurori şi dus la audieri, pentru dosarul subvenţiilor pentru ferme.

Potrivit evz., procurorii au descins la Autoritatea Sanitar-Veterinară, unde au găsit "un dezastru total în contracte şi alte acte ale instituţiei". Sursa citată relatează că este vorba despre sume fabuloase pentru contracte cu ferme fictive de animale, la care subvenţiile nu au ajuns niciodată.

Când procurorii anticorupţie au descins la sediul ANSVSA, birourile erau aproape pustii.

Cristian Duicu a fost dus la Parchetul General, pentru audieri.

Reamintim că în presă au apărut numeroase articole despre zecile de milioane de euro plătite de autorităţi pentru subvenţionarea creşterii unor vaci existente numai pe hârtie şi despre haosul şi lipsa de control din sistem.

Un oficial din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Cluj a detaliat în septembrie 2014, pentru evz, cum au reuşit unii fermieri să încaseze subvenţii pentru animale pe care nu le mai au de ani buni.

„Pentru animalele care au fost declarate până la data de 31 ianuarie 2008, proprietarii au putut să ceară subvenţii cinci ani la rând, adică până în 2013. Proprietarul venea la APIA, făcea cerere la care anexa copii după paşapoartele animalelor şi subvenţia era achitată. Fiecare animal a primit câte un paşaport în care sunt trecute data naşterii sau câte fătări are etc. Nimeni nu verifică dacă animalul există fizic sau nu. Bazele de date ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) sunt puse la comun cu cele ale APIA, iar dacă animalul figura în viaţă, nimeni nu punea nicio întrebare”, a declarat angajatul APIA care doreşte să rămână anonim.

Sistemul este făcut pentru a fi fraudat, a mai declarat acesta, explicând că baza informatică a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare nu este completată anual de către medicii veterinari de circumscripţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne