Şeful CIA pentru Orientul Mijlociu ar fi fost omorât în "accidentul" de avion din Afganistan

Michael D'Andrea ar fi fost responsabilul pentru uciderea generalului Qassem Soleimani.
Michael D'Andrea, fostul şef al operaţiunilor CIA pentru Orientul Mijlociu
Michael D'Andrea, fostul şef al operaţiunilor CIA pentru Orientul Mijlociu

Comandantul operaţiunilor CIA pentru Orientul Mijlociu, Michael D'Andrea, cunoscut şi sub poreclele de „Ayatollahul Mike” sau „Dark Prince”, ar fi fost ucis în accidentul aviatic petrecut ieri în centrul Afganistanului.

În avion s-ar mai fi aflat ofiţeri CIA şi NSA.

Moartea echipajului a fost relatată de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujah, care, într-o declaraţie eliberată la câteva ore după accident (transmisă de Il Giornale în Italia), a descris incidentul astfel: "Un avion american special zbura pentru o misiune de informaţii în zona Sadukhil, districtul Dehk, provincia Ghazni. Întregul echipaj al aeronavei şi mai mulţi ofiţeri superiori ai CIA din Statele Unite au fost ucişi. Epavele şi cadavrele decedaţilor sunt încă în zonă".

Ştirea despre presupusa moarte a lui D’Andrea fusese postată anterior de Veterans Today.

După câteva ore, site-ul iranian Tasnim (agenţie oficială iraniană) a relansat subiectul şi apoi o altă publicaţie iraniană, Mizan, care este considerată portavocea sistemului judiciar din Teheran, a făcut acelaşi lucru, potrivit publicaţiei Mirror. După aceea, ştirea a fost preluată de Jerusalem Post şi Daily Mail.

„Avionul doborât era comandamentul mobil al CIA pentru Michael D 'Andrea, şeful operaţiunilor pentru Irak, Iran şi Afganistan, cea mai avansată platformă de spionaj şi centru de comandă mobil al SUA, toate echipamentele şi documentele aflându-se acum în mâinile inamicului”, potrivit VT.

D'Andrea ar fi fost responsabil de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac cu drone în ​capitala irakiană.

D'Andrea cunoscut pentru duritatea sa, era unul dintre cele mai proeminente personaje CIA din regiune.

În momentul de faţă nu există nicio confirmare din partea Pentagonului cu privire la natura accidentului şi nici a identităţii victimelor, prin urmare, existenţa lui Michael d'Andrea, coordonatorul activităţilor Serviciului Naţional Clandestin, braţul întunecat al CIA responsabil de suprimări, rămâne învăluită în mister.

Poziţia talibanilor cu privire la accident este ambiguă. Iniţial, într-un comunicat de presă în limba pashtu, aceştia au revendicat doborârea avionului, potrivit agenţiei Tasnim, dar ulterior au publicat un comunicat de presă care menţiona doborârea unor elicoptere şi avioane, fără referire explicită la avionul în care zbura D'Andrea.

Evoluţia ar putea declanşa represalii puternice din partea Forţele Aeriene ale SUA.