Şeful MAE ungar: Tudose a ameninţat reprezentanţii unei comunităţi naţionale cu execuţia, total inacceptabil

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, s-a arătat revoltat de atitudinea premierului Mihai Tudose care, vorbind despre rezoluţia privind autonomia "Ţinutului Secuiesc", a avertizat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag".
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul român Mihai Tudose a ameninţat reprezentanţii unei comunităţi maghiare cu execuţia, şi-a exprimat nemulţumirea ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit Reuters, preluat de Hotnews.ro.

Comentariile premierului Mihai Tudose în care "a ameninţat practic (...) reprezentanţii unei comunităţi naţionale cu execuţia sunt total inacceptabile", a spus Peter Szijjarto, citat de agenţia ungară de ştiri MTI.

Agenţia Associated Press, preluată de Washington Post, a transmis că Szijjarto a calificat comentariile premierului român drept "nedemne de secolul XXI".

Ministrul ungar de Externe a precizat că Mihai Tudose trebuie să "rezolve situaţia".

Reamintim că premierul Mihai Tudose a acuzat, la Realitatea TV, că subiectul autonomiei teritoriale a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" adus din nou în discuţie de partidele maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT - face parte dintr-un şir de "încercări de a băga băţul prin gard" care vor caracteriza anul 2018, anul centenarului Marii Uniri.

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este ca anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a afirmat Mihai Tudose.