Şeful miliţiei Hezbollah din Liban cere răzbunare pentru Qassem Soleimani

Un suporter al organizatiei teroriste Hezbollah, tinand o poza a liderului Hassan Nasrallah
Un suporter al organizatiei teroriste Hezbollah, tinand o poza a liderului Hassan Nasrallah (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah din Liban, a îndemnat duminică la atacuri împotriva forţelor americane pentru a răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, pe care l-a descris ca un prieten al forţelor şiite din Siria, Irak şi Yemen, precum şi din Liban.

Nasrallah i-a mulţumit postum lui Soleimani că a ajutat la reconstruirea forţelor teroriste ale Hezbollah după confruntarea din 2006 cu Israelul şi a reamintit că Soleimani a cerut grupului libanez să îşi îmbunătăţească programul de atac cu rachete cât mai rapid, astfel încât să poată reprezenta o „ameninţare strategică” pentru Israel.

De asemenea, Nasrallah a deplâns moartea liderului miliţiei irakiene şiite Abu Mahdi al-Muhandis, aflat pe lista teroriştilor în SUA, fondator al grupării teroriste Kataib Hezbollah, care a fost ucis alături de şeful său iranian.

"Cred că este timpul ca axa rezistenţei să înceapă să funcţioneze", a spus Nasrallah duminică, cerând aliaţilor Iranului şi forţelor din Iran să planifice atacuri împotriva forţelor americane. El a anticipat răzbunarea în „zilele, săptămânile şi lunile” viitoare.

Nasrallah l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că „şi-a minţit poporul” cu privire la ameninţarea asupra intereselor americane pe care o reprezenta Soleimani, insistând că liderul terorist iranian „nu intenţiona să arunce în aer ambasadele americane”, în pofida faptului că tocmai regizase din umbră asedierea celei din Bagdad.

Potrivit lui Nasrallah, atacurile cu rachete lansate de Iran împotriva a două baze americane din Irak săptămâna trecută au fost doar o „palmă” şi un „prim pas puternic şi cutremurător” către răzbunarea pentru uciderea lui Soleimani.

„Vorbim despre începutul unei faze, despre o nouă bătălie, despre o nouă eră în regiune”, a declarat el.

„Americanii trebuie să-şi scoată bazele, soldaţii, ofiţerii şi navele din regiunea noastră. Ar trebui să plece, a spus el, avertizând că alternativa la „plecarea pe verticală” este „plecarea pe orizontală”.

„Răspunsul la crima americană nu este o singură operaţiune, ci mai degrabă o cale lungă care trebuie să conducă la îndepărtarea Americii din regiunea noastră. Zilele următoare vor dezvălui că după asasinarea lui Soleimani lumea s-a schimbat. Este începutul unei noi istorii în regiunea noastră ”, a afirmat el.

Nasrallah a felicitat regimul din Teheran pentru admiterea doborârii avionului de pasageri ucrainieni şi pentru ceea ce a numit „transparenţa inegalabilă în lume”, trecând cu vederea că Iranul a indus în eroare câteva zile cauza accidentului şi că a încercat să ascundă dovezile inclusiv prin ştergerea locului tragediei cu buldozerul.

Potrivit Haaretz, Hezbollah are propriile probleme cu popularitatea în Liban, libanezii fiind mai puţin încântaţi să servească interesele iraniene.

Studenţii libanezi, în special, contestă tot mai mult prezenţa grupului terorist în campusurile lor, în timp ce străzile Libanului au fost scena unor proteste masive împotriva Hezbollah şi a influenţei Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe