Şeful NATO avertizează în privinţa viitorului relaţiei transatlantice

Ordinea internaţională existentă, game over
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că diviziunile adânci dintre SUA şi aliaţii săi europeni nu dispar şi nu există nicio siguranţă că relaţia transatlantică şi alianţa sa militară vor supravieţui.

În contextul în care preşedintele american Donald Trump l-a criticat deschis pe cancelarul german din cauza imigraţiei şi problemelor sale interne, Stoltenberg a cerut tuturor membrilor NATO să depună eforturi pentru a evita o prăbuşire dezastruoasă a unităţii occidentale.

Într-un articol publicat de ziarul britanic The Guardian, Stoltenberg a recunoscut că “norii de furtună politică” afectează legăturile dintre aliaţii NATO. Dar, într-un apel către liderii statelor membre, făcut înainte de un summit al alianţei militare în luna iulie, fostul premier norvegian a afirmat că “acolo unde persistă neînţelegerile, trebuie să limităm impactul negativ asupra cooperării noastre în privinţa securităţii”.

Stoltenberg a mai declarat: “De la crearea alianţei în urmă cu aproximativ 70 de ani, oamenii Europei şi nord americanii s-au bucurat de o perioadă fără precedent de pace şi prosperitate. Dar, la nivel politic, legăturile care ne ţin împreună sunt tensionate.

“Există neînţelegeri reale între SUA şi alţi aliaţi în legătură cu probleme precum comerţul, schimbarea climatului şi acordul nuclear iranian.

“Aceste neînţelegeri sunt reale şi nu vor dispărea peste noapte. De fapt, nicăieri nu este scris că legătura transatlantică va izbândi mereu. Totuşi, acel lucru nu înseamnă că prăbuşirea sa este inevitabilă. O putem menţine şi putem păstra toate beneficiile reciproce pe care le obţinem din ea”.

Intervenţia lui Stoltenberg are loc într-un moment de tensiuni extrem între conducerile puterilor occidentale.

Urmărind să apere politica administraţiei sale de a separa copiii de părinţii lor la graniţa SUA, Trump a lansat marţi un atac împotriva lui Merkel şi a Uniunii Europene, asociind Europa cu o “tabără de imigranţi” şi susţinând că “cetăţenii Germaniei se întorc împotriva conducerii lor din cauză că imigraţia zguduie coaliţia deja fragilă din Berlin”.

Merkel este prinsă într-un impas politic tensionat cu ministrul său de Interne din cauza imigraţiei. Cancelarul a primit un ultimatum pentru a găsi în 2 săptămâni o soluţie la nivel european în privinţa imigraţiei sau riscă prăbuşirea coaliţiei sale de guvernare.

Trump a provocat deja o fracturare a relaţiilor cu aliaţii tradiţionali ai SUA prin retragerea ţării sale atât din acordul pentru climat din Paris cât şi din acordul nuclear iranian.

De asemenea, Trump ameninţă cu un război comercial transatlantic cu UE şi a criticat Germania şi alte ţări că nu cheltuie suficient pentru apărare în NATO şi că stau pe spinarea Statelor Unite.

Din cei 29 de membri NATO, doar opt, inclusiv SUA şi Marea Britanie, cheltuie peste 2% din PIB-ul lor pe apărare, un prag asupra căruia alianţa militară a căzut de acord că ar trebui să fie respectat de toate statele membre până în 2024. Germania a cheltuit 1,2% din PIB pe apărare în 2017, conform The Guardian.

Întrebat luna trecută în legătură cu poziţia sa faţă de ţările care nu cheltuie suficient pentru apărare, Trump a avertizat: “Se va avea grijă de această situaţie”.

Stoltenberg a SUA în timpul administraţiei Trump pentru angajamentul său reînnoit faţă de NATO, o organizaţie pe care liderul american a descris-o la un moment dat ca fiind “învechită”.

Seful NATO a declarat: “SUA şi Canada îşi amplifică angajamentul faţă de securitatea europeană. De fapt, de când şi-a început mandatul, administraţia Trump a mărit fondurile pentru prezenţa SUA în Europa cu 40%. Ultimul tanc de luptă american a plecat din Europa în 2013, dar acum ele au revenit sub forma unei noi brigăzi complete de blindate americane.

“Acesta nu este un drum cu o singură direcţie. Aliaţii europeni, cu Marea Britanie în avangardă, îşi intensifică de asemenea [eforturile] – cheltuie miliarde suplimentare pentru apărare şi îşi asumă responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică împreună cu aliaţii lor nord-americani.

“Este – şi a fost mereu – interesul nostru fundamental să rămânem împreună în privinţa apărării. Şi acel lucru este adevărat acum şi pentru totdeauna. Din cauză că înfruntăm cel mai imprevizibil mediu legat de securitate într-o generaţie: terorism internaţional, proliferarea de arme de distrugere în masă, atacuri cibernetic şi, bineînţeles, o Rusie care a folosit forţa împotriva vecinilor săi”.

Stoltenberg a adăugat că “atâta timp cât stăm împreună, chiar dacă drumul este într-adevăr dificil, întotdeauna ne vom îndrepta în direcţia cea bună: pace şi securitate pentru naţiunile noastre şi pentru cei aproximativ 1 miliard de cetăţeni de-ai noştri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe