Şeful NATO reiterează că Georgia va adera într-o zi la alianţa vestică

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Georgia va intra într-o zi în alianţa militară vestică, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 10 ani după ce organizaţia a promis pentru prima dată că ţara din Caucazul de Sud va deveni membră.

“Uşa NATO rămâne deschisă”, a afirmat Stoltenberg miercuri în Bruxelles după ce a condus o reuniune a miniştrilor apărării din Georgia şi statele membre ale alianţei militare, potrivit RFE/RL.

La un summit desfăşurat în 2008 în Bucureşti, NATO a acceptat ca Georgia să devină în cele din urmă o membră a alianţei, fără a fi stabilită însă o dată categorică, deşi această perspectivă a fost confirmată de atunci la fiecare summit NATO.

Stoltenberg a declarat că aliaţii NATO “apreciază progresul continuu al Georgiei în privinţa reformelor, în special a securităţii şi a unor instituţii de apărare mai eficiente şi a modernizării forţelor lor armate”.

Secretarul general al NATO a mai declarat că alianţa “şi-a reafirmat suportul deplin pentru suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială a Georgiei” şi a cerut Rusiei să “pună capăt recunoaşterii Abhaziei şi Osetiei de Sud şi să îşi retragă forţele din aceste regiuni ale Georgiei”.

Georgia - ţară cu o populaţie de aproximativ 3,7 milioane de locuitori - a purtat un război foarte scurt cu Rusia în august 2008, şi prezenţa militară permanentă a ruşilor pe teritoriul georgian contribuie la amplificarea tensiunilor regionale.

După acel război, Rusia a lăsat mii de soldaţi în regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia şi le-a recunoscut pe amândouă ca fiind ţări independente.

La zece ani după acel conflict militar, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că aderarea Georgiei la NATO ar putea duce la un nou conflict “oribil”.

Într-un interviu acordat postului de radio Kommersant FM în 6 august, Medvedev a afirmat că planurile alianţei militare vestice de a accepta Georgia în rândurile sale sunt “absolut iresponsabile” şi reprezintă o “ameninţare la adresa păcii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe