Şeful NATO: Rusia a scos un nou tip de rachetă. Are capacitate nucleară, poate ajunge în oraşele europene

Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără tratatul de descurajare a armelor nucleare, a transmis şeful NATO, în condiţiile în care Rusia nu dă semne că vrea să renunţe la un tip de rachetă ce încalcă respectivul tratat.
Jens Stoltenberg,(secretar general al NATO)
Jens Stoltenberg,(secretar general al NATO) (Florin Chirila/Epoch Times)

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat joi, că a discutat cu preşedintele Iohannis despre Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), discuţiile având loc în contextul în care Rusia a scos un nou tip de rachetă care încalcă respectivul acord.

"Rusia a scos la iveală un nou tip de rachetă care încalcă tratatul - SSC8 - are capacitate nucleară, este dificil de depistat, poate ajunge în oraşele europene", a precizat Jens Stoltenberg.

Şeful NATO a mai precizat că Rusiei i-au fost date 60 de zile la dispoziţie pentru a respecta cerinţele tratatului, însă nu s-a înregistrat niciun semn de progres.

"Aceste 60 de zile expiră în 2 zile şi din nefericire constatăm că nu există niciun semn de progrese. Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără tratatul de descurajare a armelor nucleare. Trebuie să ne gândim la consecinţe. NATO trebuie să menţină un element de descurajare precum şi de apărare foarte credibil şi puternic, o nouă cursă a înarmării nu ar fi în interesul nimănui", a declarat Stoltenberg.