Şeful NSA: Am putea răspunde atacurilor cibernetice cu arme reale


Amiralul Mike Rogers, şeful NSA.
Amiralul Mike Rogers, şeful NSA. (Captură Foto)

Şeful Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) a susţinut că Statele Unite ar putea folosi un răspuns fizic împotriva celor care comit atacuri cibernetice, conform Agenţiei de ştiri Sputnik.

Amiralul Michael Rogers, care a preluat şefia NSA în aprilie 2014, a declarat luni la un forum desfăşurat la Universitatea George Washington, că s-ar putea ivi situaţii când SUA ar putea merge dincolo de un răspuns cibernetic.

În martie, Rogers a declarat Congresului american că strategiile ofensive trebuie să fie extinse pentru a ajunge la nivelul unei apărări deja robuste.

“Cercetătorii privaţi în securitate au raportat anul trecut că au descoperit numeroase programe de tip malware în sistemele de control industrial ale companiilor din sectorul energetic. Credem că potenţialii adversari ar putea lăsa amprente cibernetice pe infrastructura noastră critică, parţial, pentru a transmite un mesaj că ţara noastră este expusă riscului dacă tensiunile se vor transforma vreodată într-un conflict militar”, a declarat Rogers membrilor Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului american.

În discursul său, Rogers a abordat problema sancţiunilor economice plasate asupra Coreei de Nord ca răspuns la atacul cibernetic împotriva Sony Pictures. El a declarat că aceste tipuri de măsuri sunt importante pentru a anunţa adversarii că au trecut o anumită “linie roşie”.

“Întreaga lume este conştientă de faptul că Sony Corporation a fost supusă unui atac care a distrus date precum şi componente de hardware”, a adăugat el.

Sancţiunile economice împotriva Coreei de Nord vizează 10 persoane fizice şi 3 companii şi au fost anunţate după ce SUA a precizat că Phenianul a fost în spatele atacului cibernetic împotriva Sony, în cadrul căruia au fost dezvăluite emailurile şi informaţiile personale a mii de angajaţi şi ale familiilor lor. Coreea de Nord a negat în mod consistent implicarea.

Pentru a descuraja astfel de atacuri cibernetice viitoare, Rogers a explicat că este necesar ca potenţialii hackeri să ştie că vor “plăti un preţ” pentru orice atac cibernetic pe care l-ar executa şi că acest preţ va fi mult mai mare decât beneficiile pe care le vor obţine prin acţiunile lor.

Întrebat dacă armele convenţionale ar putea fi folosite într-un posibil răspuns la un atac cibernetic, Rogers a subliniat că “depinde de situaţie.”

În februarie 2015, directorul serviciilor americane de informaţii James Clapper a declarat că Rusia, China, Iranul şi Coreea de Nord reprezintă ameninţări majore pentru securitatea cibernetică a Statelor Unite, a relatat Agenţia rusă de ştiri Sputnik.

S-a estimat că Statele Unite plătesc pentru activitatea criminală online aproximativ 100 de miliarde USD anual, mai mult decât orice altă ţară, conform unui raport publicat în 2014 de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.