Şeful ONU: Mai multe ţări vor recunoaşte Palestina

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a prezis luni că “impulsul” care stimulează tot mai multe ţări să recunoască statul Palestina va creşte în viitorul apropiat.

Ban, care a luat cuvântul în faţa unui comitet ONU pentru drepturile palestinienilor, a cerut Israelului şi Autorităţii Palestiniene să nu mai recurgă la violenţe şi să se întoarcă la discuţiile pentru pace.

“Poporul israelian şi palestinian înfruntă o soartă comună pe un pământ comun”, a spus Ban.

“Guvernele şi parlamentele iau măsuri. Acel impuls se va amplifica”, a adăugat Ban, făcând o referire la recentele mişcări ale unor guverne europene de a recunoaşte statul palestinian.

Printre statele care au acţionat pentru recunoaşterea Palestinei este Marea Britanie. Legiuitorii britanici au votat cu o majoritate covârşitoare pe 13 octombrie în favoarea unei moţiuni neobligatorii pentru “recunoaşterea statului palestinian alături de statul israelian, ca o contribuţie la securizarea unei soluţii negociate cu două state.”

De asemenea, Suedia a anunţat în 30 octombrie că a recunoscut oficial statul Palestina, o mişcare criticată de Israel şi SUA.

Săptămâna trecută, legiuitorii spanioli au adoptat o moţiune prin care au cerut guvernului să recunoască statul palestinian, iar Franţa a anunţat la rândul său un vot viitor asupra acestei chestiuni.

“Noi, ca şi comunitate internaţională, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce este un eşec colectiv şi să prezentăm o soluţie politică pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni”, a spus Ban.

“Cercul vicios de distrugere trebuie să înceteze. Cercul virtuos al păcii trebuie să înceapă”, a concluzionat Secretarul general al ONU.