Şeful PNL, acuzat de trafic de influenţă. Ar fi luat mită 700.000 de euro

Surpriza zilei de miercuri - DNA ajunge la conducerea PNL. Şeful liberalilor, Vasile Blaga, a intrat şi el, ca mulţi dintre politicienii cu vechime ai ţării, în colimatorul procurorilor pentru trafic de influenţă. Ar fi luat şpagă de ordinul sutelor de mii de euro.
Vasile Blaga
Vasile Blaga (Epoch Times România)

Liderul PNL Vasile Blaga a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, presupusele fapte fiind comise pe vremea când era secretar general în PDL, au anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, procurorii DNA, care au dispus măsura controlului judiciar în cazul liberalului.

În acelaşi dosar este vizat şi celebrul Gheorghe Ştefan, la data faptelor vicepreşedinte PDL şi primar al municipiului Piatra Neamţ, pe care procurorii îl suspectează de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În toată povestea este implicat şi reprezentantul unei societăţi comerciale, Bruno Horaţiu Berdilă, acuzat la rândul său de cumpărare de influenţă.

La audieri a venit şi fostul ministru Elena Udrea, care are calitatea de martor în dosar.

Procurorii îşi prezintă dosarul

"La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma suspectului Berdilă Horaţiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne