Şeful Raiffeisen Bank, pus la punct de CSM pentru o serie de declaraţii controversate

Pe lista neagră a denigratorilor justiţiei întocmită de Consiliul Superior al Magistraturii a intrat, mai nou, şi CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
”Major Companies in Romania-2013”, 14 noiembrie, dezbateri la Hotel  Radisson Blu. În imagine, Steven van  Groningen ( Raiffeisen Bank )
”Major Companies in Romania-2013”, 14 noiembrie, dezbateri la Hotel Radisson Blu. În imagine, Steven van Groningen ( Raiffeisen Bank ) (Epoch Times România)

O serie de afirmaţii controversate făcute de Steven van Groningen, preşedinte al Patronatelor Bancare din România şi CEO Raiffeisen Bank, sunt de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său, a stabilit, în cadrul şedinţei de marţi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea preşedintelui CSM, ca urmare a sesizării deputatului Daniel Zamfir, şi au vizat afirmaţiile lui Steven van Groningen referitoare la practica neunitară a instanţelor judecătoreşti în litigiile dintre bănci şi clienţii lor, având ca obiect rambursarea creditelor în valută, în special cele în franci elveţieni (CHF).

Declaraţiile respective sunt cuprinse în scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România transmisă CSM, MJ, INM şi curţilor de apel, publicată pe site-ul 'lumeajustiţiei.ro' în data de 8 iulie.

"Prin comentariile privind modul în care ar trebui interpretate anumite reglementări interne şi europene pentru acordarea şi rambursarea creditelor în valută exprimate în cuprinsul scrisorii au fost puse la îndoială soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti în favoarea clienţilor băncilor", a atras atenţia CSM.

Potrivit Consiliului, solicitarea ca instanţele să ţină cont de argumentele expuse în cadrul scrisorii pentru ca "actul de justiţie să fie unul mai obiectiv şi imparţial, în conformitate cu prevederile legale", afirmaţiile în sensul că aplicarea reglementărilor invocate şi a practicii judiciare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene "ar putea determina o abordare obiectivă a judecătorilor care sunt chemaţi să înfăptuiască justiţia şi a pune bazele unei aplicări corecte a legilor" sau că "instanţele procedează la o restricţionare a circulaţiei capitalurilor, ceea ce contravine legislaţiei comunitare europene, care trebuie aplicată cu prioritate", induc ideea că judecătorii nu sunt imparţiali şi nu aplică în mod corect reglementările din domeniul bancar în soluţionarea litigiilor dintre consumatori şi profesionişti.

"Exprimarea domnului Steven van Groningen a fost apreciată ca o critică la adresa soluţiilor pronunţate de instanţe în favoarea clienţilor băncilor, de natură să afecteze în mod direct întreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni în actul de justiţie cu consecinţa influenţării deciziilor magistraţilor în detrimentul clienţilor", a punctat CSM.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile menţionate reprezintă o imixtiune în activitatea justiţiei şi pun sub semnul întrebării deciziile pronunţate de instanţe şi profesionalismul judecătorilor, constituind totodată o formă de presiune asupra acestora, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe într-o speţă în legătură cu aceste cauze.

Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile lui Steven van Groningen încalcă limitele libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne