Şeful UE pentru Comerţ: Nu facem concesii Chinei

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan (John Thys/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană doreşte să ajungă la un acord cu China anul acesta pentru a proteja investiţiile străine şi pentru a creşte accesul companiilor europene pe piaţa investiţiilor, dar nu va face eforturi pentru a mulţumi Beijing-ul, a declarat luni şeful comerţului Phil Hogan.

Hogan a declarat într-o conferinţă organizată de grupul de lobby BusinessEurope că UE doreşte să vadă „progrese concrete” în ceea ce priveşte deschiderea pieţelor din China.

„Concesiile suplimentare nu vor funcţiona pentru UE. Pieţele noastre sunt în mare parte deschise, probabil cele mai deschise din lume. Prin urmare, am specificat foarte clar că ne aşteptăm şi solicităm reechilibrarea asimetriei”.

China şi UE au lansat negocieri cu privire la un pact privind investiţiile în 2013 şi au organizat a 26-a rundă de discuţii care se va încheia marţi, după al doilea schimb de oferte în decembrie.

Hogan a declarat că UE şi China înregistrează progrese în negocieri, deşi nu este mulţumit de cea mai recentă ofertă a Beijing-ului.

Companiile chineze, a spus el, au primit deja un tratament egal firmelor europene din Europa, cu legi corecte şi previzibile. "Depinde de China să echilibreze terenul de joc pentru companiile noastre care operează în ţara lor", a declarat acesta.

Hogan a făcut declaraţia după ce Statele Unite şi China au încheiat un acord comercial parţial care va angaja China să achiziţioneze aproximativ 200 de miliarde USD de bunuri americane pe parcursul a doi ani, dar nu a abordat reformele structurale pe care atât SUA, cât şi UE vor să le vadă în China.