Semnături false pentru candidaţii din Capitală? Cazul Firea, Piedone, Turcescu, Predoiu, în atenţia DNA

Iniţiativa România a depus un denunţ penal la DNA care vizează falsificarea semnăturilor pe listele de susţinători ale candidaţilor la alegerile locale din Bucureşti. Printre cei vizaţi sunt Cătălin Predoiu, Cristina Pocora, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone sau Robert Turcescu.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe masa procurorilor DNA a ajuns un denunţ penal făcut de mişcarea civică Iniţiativă România în legătură cu strângerea de semnături pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din Capitală, reiese dintr-un comunicat remis luni de organizaţie.

Iniţiativă România vorbeşte despre posibila săvârşire a infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, precum şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.

Mai mult, organizaţia a adresat o cerere şi Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal şi birourilor electorale de sector pentru verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

"Conform investigaţiilor, informaţiilor şi declaraţiilor publice, termenelor foarte scurte de strângere a semnăturilor de susţinere a candidaţilor (de 2-3 zile, în unele cazuri) există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute şi folosite cu încălcarea legii, prin fals şi uz de fals şi folosirea influenţei politice a unor persoane cu funcţii de conducere în partide", se arată în comunicatul citat.

Cazul Predoiu şi Pocora

"Pentru ca domnul Cătălin Predoiu şi doamna Cristina Pocora să poată candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18.000, respectiv 4.000 de semnături).

Cu alte cuvinte, Partidul Naţional Liberal a strâns cel puţin 7.334 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 16 semnături pe minut."

Cazul Piedone

"Domnul Cristian Popescu Piedone a folosit date personale şi semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susţinători ai candidaturii sale. În plus, după decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi.

Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condiţiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative."

Cazul Firea

"PSD are acces la şi foloseşte în folos propriu datele personale ale cetăţenilor cu drept de vot. Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (şi, ulterior, prin decizie definitivă). Strângerea de semnături pentru candidaţii PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere anunţate şi promovate public.

Nu au existat foarte multe informaţii publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deşi la nivelul municipiului Bucureşti sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care îşi depune liste complete de candidaţi la primării şi consilii locale."

Cazul Turcescu

"Pentru ca domnul Robert Turcescu să poată candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puţin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 19 semnături pe minut."

BEC a solicitat poliţiei să verifice listele de semnături

"Pe 22 aprilie 2016, Biroul Electoral Central a solicitat Poliţiei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti să verifice listele de semnături pe care partidele le strâng pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale. Având în vedere solicitarea Biroului Electoral Central privind verificarea autenticităţii unor semnături, deducem că BEC, instituţie a statului, are suspiciuni rezonabile privind săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals în procesul de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din Bucureşti."

Suspiciuni de falsificare a semnăturilor

"Există numeroase indicii că listele de susţinători pentru candidaţii la alegerile locale din 5 iunie 2016, depuse la Birourile Electorale din Bucureşti, sunt viciate fie prin falsificarea semnăturilor, fie prin utilizarea unor liste anterioare modificate, încălcând astfel dispoziţiile legale. Declaraţiile pe proprie răspundere privind validitatea semnăturilor nu reprezintă o măsură de siguranţă suficientă pentru a asigura un proces electoral corect şi echitabil.

În realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condiţiile prezentate, făcând doar o verificare a formei şi nu a fondului listelor de susţinători. Neîndeplinirea atribuţiilor legale atrage bineînţeles răspunderea autorităţilor competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces şi nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susţinătorilor din liste în bazele de date de la evidenţa populaţiei.

Pentru a asigura respectarea legii precum şi evitarea oricăror suspiciuni asupra echităţii şi corectitudinii procesului electoral, instituţiile statului trebuie să verifice individual şi specific autenticitatea semnăturilor depuse pentru susţinerea candidaţilor la alegerile locale din Bucureşti, indiferent cine ar fi aceştia."