Senator PNL va reclama Guvernul la DNA şi CSAT

Pădure de munte
Pădure de munte (Eugen Horoiu)

Senatorul PNL Marius Paşcan a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgu Mureş, că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul unor responsabili din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, referitor la regimul proprietăţilor din Parcul Natural Defileul Mureşului Superior. Plângerea la DNA va viza abuzul în serviciu, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, anunţul lui Paşcan vine ca reacţie la un răspuns din partea MMAP la o interpelare a sa legată de respectivul Parc Natural. Răspunsul poartă o semnătură indescifrabilă în dreptul numelui ministrului şi, potrivit parlamentarului, reprezintă o „distorsionare a adevărului legat de dezbaterea publică de la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, referitoare la problemele grave apărute în Parcul Natural Defileul Mureşului Superior, generate de administrarea acestuia de către Ocolul Silvic Privat din Gheorgheni, care ar împiedica proprietarii de păduri şi terenuri să şi le administreze”.

„Pur şi simplu mă văd nevoit să adresez o plângere penală pentru cel care minte, care semnează în locul ministrului şi pentru ce interese de culise există în această ecuaţie, câtă vreme de Senat a trecut un proiect legislativ prin care se arată că orice arie naturală protejată va fi administrată de stat. Susţin acest proiect pentru că eu cred că statul are suficiente resurse, prin direcţiile silvice, garda silvică - problema pădurilor a devenit prin lege o chestiune care ţine de competenţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe care îl voi sesiza în perioada următoare, arătând complicităţile, minciunile, dezinformarea şi falsul la care se pretează Ministerul Mediului prin diverşi funcţionari, probabil cu interese oneroase”, a declarat Marius Paşcan.

Paşcan acuză că MMAP se manifestă părtinitor în acest conflict de interese, desconsiderându-i cu bună ştiinţă pe proprietarii legitimi de terenuri din această zonă şi condamnându-i pe aceştia la sărăcie.

Senatorul liberal a mai precizat că în răspunsul la interpelarea sa, MMAP a susţinut că Parcul Natural Defileul Mureşului Superior s-ar fi făcut cu acordul proprietarilor şi primăriilor, fapt care n-ar corespunde realităţii, motiv pentru care documentele din dosarul privind instituirea regimului de arie protejată sunt "false sau inexistente", întrucât „proprietarii nu şi-au exprimat niciun fel de acord, dar nici nu au fost informaţi sau consultaţi”.

Potrivit lui Paşcan, proprietarii de terenuri din zona respectivă sunt obligaţi să plătească tot felul de taxe pentru orice doresc să facă inclusiv în propriile curţi, li se interzice culegerea de ciuperci din pădurile lor, nu au voie să folosească copacii doborâţi de vânt, dacă nu plătesc taxe acelui ocol silvic privat şi nu li se permite nici să aducă oaspeţi, în scop turistic, pe proprietăţile lor. Inclusiv primăriile care organizează Festivalul Văii Mureşului, pe o serie de terenuri private, sunt obligate la plata unei taxe către Ocolul Silvic Privat Gheorgheni, a mai precizat senatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură